Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
22.11.2015 08:00 - Печена тиква
Автор: koket Категория: Други   
Прочетен: 1205 Коментари: 0 Гласове:
2


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
  Печена тиква


Почти всеки от детството си има спомен как по тихите, дъждовни, есенни, квартални улички се носи аромат на печена тиква. Тази класика в българската кухня е неразделна част от представите за есента и нейните вкусове.

Идеалната печена тиква е мека, ароматна, запазила влагата си, с леко покафенели крайчета, топи се в устата, може да се приготви по десетки начини и след това да се използва в приготвянето на още толкова прекрасно и вкусни ястия.

Солена печена тиква

Основната рецепта за печена тиква изисква фурна загрята на 200 градуса; тиква почистена, обелена и нарязана на парчета; овкусяване със смес от олио, сол и черен пипер и разбира се, тава в която тиквата да се изпече.

Пикантна печена тиква

За любителите на по- силните подправки, към солта и пипера може да се добави кимион, а тиквата да се изпече в застлана и покрита с алуминиево фолио тава.

Сладка печена тиква

Традиционната сладка печена тиква се пече на по- ниска температура (160 градуса) и се подправя със захар, канела, съвсем мъничко сол и размекнато масло. Всичко това се смесва в купа и след като парчетата тиква се наредят в тава, те се намазват с маслено- захарната смес. Задължително е печенето да стане в йенска тенджера с поставен капак, за да не изсъхне тиквата.


Веднъж изпечена, тиквата може да се използва като съставна част от много бързи, лесни и питателни рецепти.

Масло с тиква е начин за разнообразяване на закуската. Пюрирана печена тиква, смесена с размекнато масло и няколко капки кленов сироп е невероятен микс за вкусен старт на деня.

За любителите на здравословните рецепти, печената тиква може да се направи на пюре и да се комбинира с кисело мляко и мюсли. Питателно, диетично и вкусно!

Тиквеното смуути, също е сред бързите и невероятно вкусни рецепти с печена тиква. 2/3 ч.ч. печена тиква, 1 замразен банан, 2 с.л. кленов сироп, 1/4 ч.л. канела, 2 ч.ч. кисело мляко, 2 ч.ч. прясно мляко и щипка ванилия се блендират и се получава божествено смутии.

С 1 1/2 ч.ч. пюре от печена тиква, 120 гр. шоколадови флейки, 2 яйца, по 4 ч.ч. карамфил и индийско орехче, 1 3/4 брашно, 1 с.л. сода, 1/2 ч.ч. олио и толкова кафява захар, 3/4 ч.ч. бяла захар, щипка сол, 1/4 ч.ч. сок от портокал, се приготвя чудесен.... сладък тиквен хляб.

А за 10 минути, печената тиква се превръща в чудесна крем супа. Необходимо е единственото тиквата да се пюрира, да се смеси с 1 ч.ч. прясно мляко, 2 скилидки обелен и намачкан чесън, 2 глави лук нарязани на ситно, 3 ч.ч. пилешки бульон, сол и пипер. Всичко това се кипва на предварително загрят котлон и след изтичане на десетте минути се пасира или блендира. Бързо, лесно, вкусно!

Тиквата не е за пренебрегване като готварски продукт. Еднакво подходяща е и за солени и за сладки ястия, достъпна е, а освен това, ароматът и дълго време тлее в кухнята и навява спомени за есенните дни.
 



Гласувай:
2



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: koket
Категория: Други
Прочетен: 152647
Постинги: 80
Коментари: 0
Гласове: 34
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930