Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
26.11.2015 15:01 - Дом изпълнен с настроение въпреки мрачната зима
Автор: koket Категория: Други   
Прочетен: 729 Коментари: 0 Гласове:
3



 

Зимата е мрачен сезон. Това е периодът от годината, в който се отключват най- много депресии, много хора по правило стават апатични, губят желание за активен живот. Това не се случва целенасочено, а просто със заспиването на природата, човешките тяло и организъм автоматично се настройват за същия летаргичен сън. Но не е задължително. Човек винаги може да се измъкне от тази зимна и мрачна „настройка“ и да си създаде една уютна и даваща енергия заобикаляща среда.

Зелените растения са символ на живота и топлите месеци. Макар през зимата те да се отглеждат по- трудно, все пак има възможност домът да се изпълни с растения. Практично и лесно е у дома да се засядат билки в малки, весели и симпатични саксии, които да се разпръснат из всекидневната и/ или кухнята, както и да се наредят по первазите. Освен че зеленият цвят и деликатният вид на билките дава живец, техният аромат буди спомени за по- топли месеци.

Светлите цветове са характерни за пролетта и лятото. С настъпване на есента и зимата, цветовете около нас стават по- тъмни. Това не пречи домът да се изпъстри с прекрасни и наситени ярки цветове като жълто, зелено, синьо. Или защо не с всесезонен цвят като белия? Колкото по- светло е пространството наоколо, толкова по- лесно човек излиза от черупката си.

Материите през студените месеци са тежки и плътни, като сред тях преобладават плетиво и плюш. За лятото са по- характерни леките и ефирни материи. За това, една среда изпълнена с леки и ефирни материи, дава на тялото сигнали за лекота и енергия. Вместо тежките модерни плетени одеяла разпръснати из дома, могат да се използват деликатни шалтета с летни десени. Големите космати и рошави зимни декоративни възглавници лесно могат да се заместят от по- малки такива от сатен или коприна. Вместо традиционните дебели и пухкави килими, които обикновено се постилат през зимата за топлина, могат да се използват мокети или такива с къс косъм, в светли цветове и свежи декорации.

Не е задължително обаче, изцяло да се излезе извън рамката на зимните месеци и съответно на зимните празници. Дори коледната украса може да се префасонира по един по- свеж вид. Елхата лесно излиза извън рамките и нормите, ако е избрана в различен цвят или по- разчупен вид (модерните метални спирали с конструкция на елха, бяла елха, коледно дърво направено от различни материали). А самата декорация на дома, вместо в традиционните цветове тъмно зелено и тъмно червено, може да се направи в по- светли и ярки нюанси на двата цвята.

Начинът, по който усещаме определено пространство, всъщност, е това което кара човек да се чувства по определен начин. За това е важно да се създаде уютна обстановка. Това включва например подходяща температура. Ако в помещението е студено, тялото няма как да се настрои на вълна забавления. Ако звучи бавна и лежерна музика, не може да се очаква прилив на енергия. Обкръжаващата среда трябва да е наситена с движение и положителна енергия, за да може организмът и тялото да излезе от летаргията.

Всеки сезон има своето очарование и своите специфики. Всеки сезон влияе по определен начин на човешкото тяло, на организма и на настроението. Но човекът е толкова адаптивен, че може с не много усилия да промени и „препрограмира“ начина, по който се чувства и да превърне зимната депресия в една целогодишна жизненост.




Гласувай:
3



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: koket
Категория: Други
Прочетен: 152215
Постинги: 80
Коментари: 0
Гласове: 34
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930