Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
07.10.2015 08:00 - Световна кухня: Тюркменистан
Автор: koket Категория: Други   
Прочетен: 546 Коментари: 0 Гласове:
2



image

Кухнята на Тюркменистан е една разнообразна палитра от вкусове. Храните на тази страна не се различават много от типичната за останалите страни в региона кухня, като има заемки от руската и турската кухня. Същевременно силно влияние върху националната кухня на тази бивша съветска република е номадския начин на живот битувал по тези земи векове наред и тежките атмосферни условия в някои части на Тюркменистан.

Предястие: пълнен патладжан (Бадамджан гатламасу)

Необходими продукти:

1 патладжан, нарязан на тънки по 1см. филийки
1/2 ч.л. сол
вода
2 с.л. олио
1 голям домат, нарязан на ситно
1/2 чушка долма, нарязана на ситно
1 скилидка чесън на ситно
1 с.л. ситно нарязан пресен копър
1 с.л. пресен магданоз на ситно
1 с.л. пресен лимонов сок
3 с.л. сметана за готвене
щипка сушена мента
щипка червен пипер на шупли

Начин на приготвяне:

Шайбите патладжан се накисват в подсолена вода за 15 минути, отцеждат се и се подсушават добре. Олиото се загрява в тиган и в него се запържват леко шайбите патладжан. Ситно нарязаните подправки и зеленчуци се смесват в купа и се овкусяват с лимон и сол. В малка купа се смесва готварската сметана с ментата и шуплите пипер. Половината от изпържените вече шайби патладжан се нареждат в чиния, върху всяка се поставя лъжица от зеленчуковата смес, всяка се покрива се с друга пържена шайба патладжан и се заливат със сметановия сос.

Основно ястие: месо в сало (Говурдак)

Необходими продукти:
За салото:
1 1/2 кг овнешка или телешка мазнина
1 1/2 с.л. сол
500 мл вода

За говурдака:
Сало
3 кг. телешко или овнешко
1 с.л. сол
Начин на приготвяне:

Приготвяне на сало
Мазнината от месото се изстърга и нарязва на кубчета с размер 2х2 см. и се посолява. Всичко се поставя с голяма тенджера, залива се с водата и се вари на високи градуси за 10 минути, след което температурата на котлона се намаля. Периодично сместа се разбърква с дървена лъжица. След като водата изври, кубчетата мазнина се оставят и на топлината на тенджерата се разбъркват постоянно за да не залепнат. Междувременно на повърхността ще се получат пръжки, които като добивят златист цвят, тенджерата трябва да се махне от котлона. Докато съдържанието на тенджерата е още горещо, пръжките трябва да се отделят, тъй като не са необходими за ястието.

Приготвяне на самото ястие
Месото се нарязва на големи кубчета, които се посоляват добре. В тенджера се разтапя салото и към него се добавя местото. Месото се запържва при постоянно разбъркване на висока температура за десетина минути, след което температурата се намаля. Когато месото придобие кафяв цвят и по повържността на мазнината се появят мехурчета, тенджерата се снема от котлона. Ястието се сервира веднага, тъй като животинската мазнина стяга много бързо.

Десерт: пудинг от покълнала пшеница (Семени)

Необходими продукти:
300 гр пшенични зърна
вода
1 кг пшенично брашно

Начин на приготвяне:

Пшеницата се измива, след което се накисва в купа с вода за 2 дни, като след първия ден водата се сменя. На третия ден водата се отцежда и пшеницата се изплаква добре. Чърната се разпределят в тава на тънък пласт и се покриват с кърпа. Тава се поставя на топло и така престоява ден- два, като през 5-6 часа кърпата се намокря и се поставя наново. Щом зърната покълнат (може да отнеме до седмица), те се изсипват на порции в блендер и с вода се пасират на фино пюре. В тензух се поставя готовото пюре и се оставя за малко да се отече течността. Отцедената от водата смес се слага отново в блендер да се пасира и се повтаря и потретва отцеждането и пасирането.
В тенджера се изсипва брашното и към него се прибавя отцедената от пюрето течност. Тенджерата се слага на слаб огън и при постоянно разбъркване се изчаква сместта да стане достатъчно гъста. След 20-30 минути сместта започва да променя цветя си до тъмно кафяво. В този момент се добавят още 2 чаши вода и се продължава с разбъркването отново до сгъстяване на получения пудинг. Разсипва се в купички и се сервира.




Гласувай:
2



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: koket
Категория: Други
Прочетен: 152566
Постинги: 80
Коментари: 0
Гласове: 34
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930