Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
08.10.2015 08:00 - Съхранение на подправките
Автор: koket Категория: Други   
Прочетен: 895 Коментари: 0 Гласове:
0



image

В кухнята на всяка домакиня има две богатства- запазените и предавани през поколенията в семейството рецепти и колекцията от подправки. Не напразно преди векове някои видове подправки са били ценна разменна монета също като златото и скъпоценните камъни.

Освен ароматни и много полезни, подправките са същевременно и специфични за съхранение. Често неправилното съхранение не само съсипва техните качества, но и може да доведе до страхотни проблеми като плъзване на буболечки из кухнята или развиване на молци, от които домът да не може да се изчисти дълго време.

Неотворен пакет подправки може да се запази 2- 3 години, в зависимост от вида на подправката и дали е смляна или на цели зърна/ листа/ шушулки. Правилото гласи, че най- дълго запазват своите качества подправки, които са в цял вид- шушулка, пръчица, зърна. Стритите на прах или раздробени растения, тъй като вече са преминалите през обработка, са по- деликатни и съответно годността им е по- малка.

Мястото за съхранението на подправките трябва да се подбере внимателно. Всякакви източници на топлина в близост до пакетирани или отворени подправки, водят до бърза загуба на аромат, вкус и цвят. Парата и влагата водят до мухлясване и лоша миризма на подправките. Директната светлина води до загуба на цвят на подправките, а с това и на полезни вещества в тях. Именно поради гореизброеното, на опаковките на всички видове подправки се препоръчва съхранението им на сухо, проветриво и тъмно място.

За дългото и безпроблемно съхранение на подправките, е много важен начинът на използването им. Те трябва винаги да се загребват със суха лъжица и съдът, в който се съхраняват да се затваря винаги и непосредствено след използването. Добра идея е и подправките са се преглеждат периодично за вредителите и други неприятни изненади. Веднъж развъдили се в една подправка, вредителите бързо и лесно могат да се прехвърлят и върху останалите подправки и продукти в кухнята.

Нека не се забравя един важен факт, а именно, че има разлика между подправка и билка. Подправките в своята същност са ароматни продукти извлечени от корените, семената, цветовете, стеблата или плодовете на определени растения. Билките от друга страна представляват цели растения, или части от такива, които растения имат конкретно въздействие върху живите организми. Или най- общо казано, подправките се използват в кулинарията, а билките в хомеопатията и медицината. Тази съществена разлика между билки и подправки е в основата на трайността и начина на използване и обработка. Подправките са по- дълготрайни, а билките губят своите характеристики и качества в пъти по- бързо. Освен това, подправките могат да се обработват до няколко часа, макар да е препоръчително в ястия да се използват до 1 час преди края на процеса, докато за билките се препоръчват едва минути обработка.

Реално подправките не се „развалят”, в смисъла, който придават повечето хора на думата. Те губят своите цвят и аромат и в най- лошия случай, в тях се развиват различни буби. Правилното им съхранение е гаранция за ароматни, впечатляващи и винаги прекрасни и вкусни ястия.




Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: koket
Категория: Други
Прочетен: 152267
Постинги: 80
Коментари: 0
Гласове: 34
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930