Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
06.11.2015 08:00 - Съхранение на продукти в хладилник
Автор: koket Категория: Други   
Прочетен: 725 Коментари: 0 Гласове:
1



 Съхранение на продукти в хладилника

Като един невероятен консуматор, човекът непрекъснато купува, зарежда хладилника, запасява се, а често се и презапасява. Това естествено, вместо да доведе до икономии, води до натрупване на големи количества хранителни запаси. А често, поради незнание или непредвидливост, тези хранителни продукти се съхраняват неправилно, което довежда до изхвърляне на купища храна. А всичко може да бъде толкова лесно.

Плодове

Ябълките запазват вкусовите си качества и външния си вид в хладилник, в чекмеджето за плодове и зеленчуци и задължително неопаковани. Цяло авокадо, веднъж узряло, може да престои в хладилник 4 дни. Разрязаният плод издържа не повече от ден- два и то ако е намазано с лимонов сок и опаковано с фолио за свежо съхранение. Узрелите банани запазват свежестта и вида си до 3 дни в хладилника, а разрязаните плодове трябва да се покрият с алуминиево фолио. Малините, къпините, ягодите и боровинките издържат между 3 и 5 дни в чекмеджето за плодове, поставени в кошничка и непокрити, но само ако са прясно набрани. Цитрусовите плодове могат да се съхраняват на рафтовете в хладилника за 2 седмици, но ако са разрязани издържат до 2 дни опаковани във фолио за свежо съхранение. Сливите, кайсиите и нектарините, които са добре узрели имат живот в хладилник около 5 дни. Ден по- малко издържат крушите. Гроздето е единственият плод, който трябва задължително да е поставен в плик, като се съхранява в чекмеджето за плодове и до 2 седмици не променя вида и вкуса си.

Зеленчуци

Аспержите се поставят във вода покриващата само сантиметър от долната им част, а горната част се покрива с плик. По този начин издържат свежи 4 дни. В плик се съхраняват чушки камби и моркови. Първите запазват вида, аромата и вкуса си цяла седмица, а вторите- до 3 седмици. Броколите и карфиола, завити във фолио за свежо съхранение издържат по 5 дни в хладилник. 2 седмици зелето увито в плик запазва свежестта си. Зеленият фасул и марулята изискват по- специални грижи. Трябва да се опаковат в кухненска хартия, след което да се поставят в плик. Така остават свежи около седмица. Ако целта е запазване свежестта на тиквичка, това се постига като тиквичката се постави в плик. Разрязана тиква може да се държи до 3 седмици в хладилник, опакована в алуминиево фолио. Картофи, необелен лук и глави чесън не се държат в хладилник, тъй като влагата промяна вида, вкуса и качествата им.

Зелени подправки

Зелените ( пресните ) подправки са по- крехки и тяхното съхранение е по- специфично. Задължително е стеблата им да са потопени във вода, а листата покрити с плик. Водата, в която са потопени трябва да се сменя всеки ден. Така те остават свежи, зелени и крехки до седмица.

Месо, яйца и риба

Яйцата могат да се съхраняват на всеки рафт в хладилника в оригиналната си опаковка или извън опаковката, но на специално отреденото за това място. Прясна риба, неопакована е желателно да се съхранява не повече от ден в хладилник. Каймата може да се съхранява 2 дни на рафт в хладилника. Същото време може да се съхранява суровото пилешко. Опушената риба, неразопакована издържа в хладилник до 2 седмици, а разопакованата- 5 дни.

Млечни продукти

Желателно е прясното сирене да се съхранява във вода, която се сменя на всеки 2 дни и съхранението да не е за повече от 5 дни. Кашкавалът запазва вкуса, аромата и вида си за около месец, ако се съхранява увит първо в пергаментова хартия, а след това във фолио за свежо съхранение.

Хляб

За да не добие хлябът миризма на застояло, той може също да се съхранява в хладилник, увит във фолио за свежо съхранение, за да не проникне влага.

Рабира се, тези продукти могат да се съхраняват и по- дълго в хладилник. Но в тези срокове и по описаните начини, продуктите запазват свежестта, аромата, вида и вкуса си.



Гласувай:
1



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: koket
Категория: Други
Прочетен: 152323
Постинги: 80
Коментари: 0
Гласове: 34
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930