Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
12.09.2015 08:00 - Плодово- зеленчукови салати
Автор: koket Категория: Други   
Прочетен: 488 Коментари: 0 Гласове:
1



image

През летния сезон има изобилие от плодове и зеленчуци. Прието е, зеленчуците да са за предястие, а плодовете да са за десерт. Но в гурме кухнята, отдавна ролите са разменени и плодове и зеленчуци се използват както в предястията, така и в десертите.

Но най- апетитният и полезен с високата си доза витамини вариант е, плодовете и зеленчуците да се смесят, така че да се извлече максимална полза от тях. С тази цел, специално подбрахме няколко рецепти за салати с плодове и зеленчуци, които са енергийни бомби, леки са и са много вкусни.

Салата царевица с боровинки

Продукти:

сладка царевица, 250гр.
пресни боровинки, 1 ч.ч.
краставица, 1 бр. обелена и нарязана на кръгчета
сладък червен лук, 1/4 ч.ч. обелен и нарязан на ситно
люта чушка, 1 бр. с почистени семена и нарязана на ситно
кориандър, 1/4 ч.ч.
лимонов сок, 2 с.л.
зехтин, 2 с.л.
мед, 1 с.л.
черен пипер, 1/4 ч.л.
сол, 1/2 с.л.
кимион, 1/2 ч.л.

В голяма купа се смесват царевицата, боровинките, краставицата, червеният лук, лютата чушка и кориандърът. В друга купа се подготвя дресингът като се смесват лимоновият сок, зехтинът, медът, кимионът, солта и черният пипер. Всичко това се разбърква добре и се оставя да престои в хладилник за известно време. Преди сервиране салатата се овкусява с дресинга.

Салата рукола с грозде

Продукти:

рукола, 250 гр.
грозде без семки, 100 гр.
авокадо, 1 бр.
козе сирене, 50 гр.
черен лук, 1 глава
ябълков оцет
олио
сол на вкус

Лукът се обелва и нарязва на кръгчета. Грозето се измива и се нарязва на половинки. Авокадото се почиства и се нарязва на малки кубчета, както и козето сирене. Всички съставки се смесват в купа, след което салатата се подправя с олио и оцет. Оставя се да престои в хладилник, за да може всички аромати да се смесят добре. Преди сервиране се посолява.

Салата маруля с ягоди

Продукти:

чесън, 1 скилидка
мед, 1 ч.л.
дижонска горчица, 1 ч.л.
винен оцет, 1/2 с.л.
балсамов оцет, 1/2 с.л.
зехтин, 2 с.л.
къдрава маруля, 6 ч.ч. нарязана не много ситно
ягоди, 2 ч.ч.
сирене фета, 2 ч.ч. натрошено

Чесънът, медът, горчицата, двата вида оцет и зехтинът се разбиват добре и се оставят в хладилник за 20 минути. Всички останали продукти за салатата се смесват и се заливат с изстудения винегрет.

Салата спанак с мандарини

Продукти:
пилешки гърди, 500 гр. печени и обезкостени
крехък спанак, 200 гр.
моркови, 1 1/2 ч.ч. обелени и нарязани на пръчици
капия, 1 бр. с почистени семена, нарязана на пръчици
мандарини, 1 1/2 ч.ч. обелени и добре почистени
зехтин, 1/4 ч.ч.
лимонови кори, 1 с.л. настъргани
мед, 2 с.л.
лимонов сок, 3 с.л.
джинджифил, 2 с.л. настърган
дижонска горчица, 2 ч.л.
сол на вкус

Зехтинът, лимоновите кори, медът, лимоновият сок, джинджифилът, дижонската горчица и солта се изсипват в блендер, който се оставя да работи за минута на висока скорост. Пилешките гърди се режат на жулиени и се смесват с всички останали продукти. Салатата се овкусява с дресинга.

Когато са внимателно подбрани, комбинациите за салата от зеленчуци и плодове могат да бъдат много приятни за небцето и апетитни. Възползвайте се от даровете на летния сезон и да ви е вкусно!




Гласувай:
1



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: koket
Категория: Други
Прочетен: 152504
Постинги: 80
Коментари: 0
Гласове: 34
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930