Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
02.09.2015 08:00 - Мидите: почистване и подготовка за проекти
Автор: koket Категория: Други   
Прочетен: 11048 Коментари: 0 Гласове:
2



image

Малко остана от лятото. По това време от годината, в почти всеки дом, чиито обитатели са почивали на море, се търкаля торба миди, събирани с много желание с дни и с идеята да се превърнат в някой красив проект. И най- вероятно, забравени в същия този плик и добили странен цвят и странен мирис. На пръв поглед, единствената опция остава тези миди да се изхвърлят, да се забрави за проектите и да се чака следващото лято, с нова “реколта” миди за декориране и украсяване. Или пък не. Дори най- съсипаните, почернели и вмирисали се миди, могат да върнат своите цвят и блясък, като същевременно се изкорени и лошата миризма.

Почистването на мидите трябва да започне с потапяне в сапунена вода и изтъркване с четка за зъби. Обикновеният препарат за съдове и горещата вода вършат чудеса и често са достатъчни да отстранят дори най- зловещо изглеждащата мръсотия. Тайната е в това, водата да е гореща почти до кипване, в нея да е разтворено солидно количество препарат за съдове и това, което е предназначено за чистене да остане в сапунена вода поне 5-6 часа.

Ако случайно в рапана или в черупката на мидата има остатъци от животно, те могат лесно да се отстранят с обикновена пинсета, която след това да се дезинфекцира. В случай, че животното е все още живо, черупката се зарява е пръст за няколко седмици. Почвата сама ще разгради това, което се крие в черупката и то без остатъци от лоша миризма и прочие. Друг трик е, черупките да се кипнат за няколко минути в тенджера с чешмяна вода. В повечето случаи това действа безотказно. Същият ефект се постига и като плик се пълни с вода и в него се поставят черупките. Пликът се поставя във фризер до пълно замръзване. След изваждането му, съдържането се размразява и остатъците от черупките се махат сами.

Добрата стара белина е друг добър помощник при почистването на всякакви представители на морската флора и фауна. Смес от вода с разтворена в нея 10% белина, избелва мидите и премахва лошата миризма. А искрящо бял цвят може да се постигне със смес 50: 50 вода и белина. Достатъчно е течността да покрива мидите и те да бъдат оставени в нея за половин час.

За мидите и рапаните, които няма да се третират допълнително с цвят или декорации изискващи лепене, процедурата за третиране освен избелване, включва и намазване с бебешко олио. Веднъж намазани, мидите и другите черупчести, се оставят за 24 часа. Част от бебешкото олио попива, повърхността на черупките изсъхва добре и те добиват онзи блясък, който гали окото.

Блясък се постига и с лак- спрей за дърво. Опасността при този метод е, че лакът в някакъв момент може да започне да се лющи и за да се поднови, трябва цялата повърхност на мидите и рапаните да се почисти от остатъците от предходната обработка.

Ето, че всичко е поправимо! Насладете се на последните дни от лятото с красиви и креативни проекти с бляскавите миди и рапани, които крият в себе си спомените от прекрасното ви лято!




Гласувай:
2



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: koket
Категория: Други
Прочетен: 151056
Постинги: 80
Коментари: 0
Гласове: 34
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031