Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
07.12.2015 08:00 - Зимните цветя
Автор: koket Категория: Други   
Прочетен: 858 Коментари: 0 Гласове:
2


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

 

Всеки сезон има своите цветя. През пролетта те са свежи и деликатно намекват за новия живот. През лятото са пъстри, уханни и изпълват с настроение. Есенните цветя са в топли цветове и нашепват за утихването на природата. А зимните цветя, те зареждат с онова празнично настроение, което поддържа духа през целия този студен, снежен и мрачен сезон. Но зимните цветя, макар да разцъфват с цялата си красота именно през този суров месец, са и едни от най- деликатните откъм грижи и отглеждане цветя.

Коледарче

Растението познато у нас с името Коледарче (epiphytic cacti) е едно от типичните растения, които се развиват активно през зимата, като и периодът им е на цъфтеж е в този сезон. Коледарчето се отглежда с много, но непряка светлина. То има нужда от влажна среда, за това е добре да се постави близо до или на самия прозорец. За разлика от много други цъфтящи растения, това не обича топлината и слънчевите лъчи.
Това прекрасно цвете, има нужда от 50%-60% влага. До него може да се постави съд с вода, която да се изпарява и да му доставя необходимото ниво влажност на въздуха или чинийката на самата саксия да се пълни непрекъснато с вода.
Дренажът на саксията, в която е посадено коледарчето трябва да е добър. За улеснение саксията може да е от типа саксия за орхидеи. Почвата също се изисква да е прецизно подбрана: една част почвена смес, две части компост, една част пясък. Това е идеалният микс за отглеждане на красиво и отрупано с цветове Коледарче.

Коледна звезда

Така наречената Коледна звезда (Euphorbia pulcherrima) вирее най- добре поставена до прозорец, с много слънчева светлина. Но трябва доза предпазливост, тъй като растението не обича студа и не трябва нито една част от него да докосва студения прозорец. За отглеждането на Коледната звезда са подходящи добре затоплените помещения през деня и по- хладните помещения през нощта.
Растението не трябва да остава сухо в никакъв случай. То трябва да се полива достатъчно, за да може да се поддържа почвата влажна (не мокра).
Почвата, която е с най- подходящи характеристики за отглеждане на Коледна звезда е светлата торфена смес, която пропуска по- добре водата и не позволява задържане на голямо количество влага, което би унищожила растението. Сместа трябва да е комбинация от листовка, торф и пясък.
Ключът към отглеждането на красиви, здрави и цъфнали с богати цветове по Коледа зимни цветя е подходящи светлина, топлина, почва и адекватни грижи. Както и малка доза любов, която да подхрани душата на растенията, за да ги зареди с красота.




Гласувай:
2



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: koket
Категория: Други
Прочетен: 152572
Постинги: 80
Коментари: 0
Гласове: 34
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930