Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
04.12.2015 08:00 - Да запазим топлината на дома
Автор: koket Категория: Други   
Прочетен: 1137 Коментари: 0 Гласове:
1



 

Колкото и през последните години зимите да са по- топли и слънчеви, зимата винаги намира начин да напомни за себе си. И когато студът се разпростре и зимата скове света, започваме да търсим топло местенце. А най- топлото място, във всеки смисъл, това е домът. Домът освен с любов, може да се поддържа топъл и с много малки трикове.

Топлината преди всичко, може да се осигури от самата природа. Прозорците, през които влиза слънчева светлина и топлина през деня, са идеалния начин за отопление на дома. Дори през зимата, слънцето излъчва топлина, която може да е достатъчна за да създаде приятна температура у дома.

Плътните пердета могат да осигурят „изстиването“ на къщата през нощта. Стъклата на прозорците са проводник на топлина и докато през деня те могат да способстват за навлизането на слънчевата топлина в дома, нощем подпомагат изстиването на стаите. За това, най- добре е , нощно време прозорците да се закриват с дебели пердета. Така топлината се запазва максимално.

За максимализиране на отоплението у дома, е от голямо значение разположението на мебелите. Логично е, те да не възпрепятстват циркулацията на топъл въздух от отоплителните тела, като същевременно е добра идея да се поставят близо до голи и/или външни стени, за да спират малко от малко студа.

Оказва се, че декоративните елементи у дома също могат да бъдат средства за запазване на топлината. Така например картините по стените са вид изолатор. Такъв е килимът, който не позволява студът от пода да се разпростре из дома.

Съществуват и някои нестандартни средства за отопление. Всички електроуреди, дори и зарядни устройства и компютрите, отделят топлина. Тя може да е в минимални количества, но с натрупване могат да се постигнат чудеса. Докато вечерята се готви, постепенно кухнята например се затопля.

Добрата изолация на дома е основен фактор, от който зависи топлината на дома. Различни хитринки позволяват домът да се изолира до най- малкия детайл. Опаковъчните листи от найлон, с балончета, могат например да се превърнат в страхотна изолация за прозорци и стъкло. Както са и някои специални средства, които се продават в големите вериги и специализирани хипермаркети.

Печките, електрически уреди и локалното/ централно парно са основни начини за отопление. Необходимо е, без значение какво средство е избрано, то да се поддържа в добро състояние целогодишно. Най- голямата грешка, която може да се допусне е, средствата за отопление у дома да бъдат оставени на произвола и да бъдат пуснати в експлоатация непосредствено след застудяване на времето. Обикновено все нещо не е както трябва и така в първите дни, когато сградата все още е загрята от последните топли дни, домът остава без отопление и след това отоплението започва от нула.

Не е задължително отоплението на дома да бъде трудно или скъпо. Достатъчно е да бъде обмислено и да бъдат предвидени някои неща.



Гласувай:
1



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: koket
Категория: Други
Прочетен: 152643
Постинги: 80
Коментари: 0
Гласове: 34
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930