Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
01.12.2015 08:00 - Световна кухня: Оман
Автор: koket Категория: Други   
Прочетен: 680 Коментари: 0 Гласове:
1



 

Оманската кухня е малко позната у нас. Но тя е богата, с прекрасни наситени аромати и насищащи, богати на съставки ястия. Храната по тези земи е балансирана и в голямата си част здравословна, изпъстрена с аромати и примамващи вкусове.

Предястие: сладка супа (шербат)

Необходими съставки:
1л прясно мляко
1 ч.ч. захар
1/2 ч.ч. готварска сметана
Ванилия
1 ч.л. филирани бадеми
1 ч.л. шамфъстък
Щипка шафран

Начин на приготвяне:
Млякото се кипва, след което в него се добавят захарта, ванилията, шафранът, бадемите и шамфъстъкът. Сместа се оставя на бавен огън до сгъстяване. Отстранява се от котлона и след като се охлади достатъчно, се поставя в хладилник. Шербатът престоява в хладилника няколко часа, след което се изважда, оставя се да се позатопли на стайна температура и се поднася така.

Основно ястие: пилешко (биряни)

Необходими съставки:
1/2 кг пиле
1/2 кг ориз Басмати
Сол на вкус
Черен пипер на вкус
1/4 ч.л. индийско орехче
1 ч.л. кориандър
1/2 ч.л. бял кимион
1/4 ч.л. черен пипер
5 обелени скилидки чесън
Черен кардамон
Дафинов лист
Анасон
100 гр. краве масло
1 с.л. стафиди
100 гр. сушени сливи
1/2 кг. кромид лук
100 гр. картофи
2 бр. яйца
Джинджифилово- чеснова паста

Начин на приготвяне:
Оризът се накисва в топла вода за половин час. Лукът се обелва и нарязва на ситно и се запържва. Маслото се поставя в тенджера и се оставя да се разтопи, без да се препържва. В него се изсипва джинджифиловата паста, която се сотира за няколко минути. След това се добавят всички останали подправки, които също се сотират за минутка. Към подправките се добавя пилето, разбърква се добре. Идеята е пилето хубаво да попие от подправките. Идва ред на картофите и сушените плодове и ядки. Добавя се вода и се изчаква пилето да се сготви. Оризът се сваря до полуготовност. Сваряват се и двете яйца, след което се обелват. Свареният ориз се добавя при пилето, при необходимост се добавя и още вода. След 15тина минути ястието е готово. Сервира се с гарнитура от двете сварени яйца.

Десерт: омански кадаиф (Халавет Ахмад)

Необходими съставки:
1 ч.ч. кадаиф
1/4 ч.ч. вода
1/2 ч.ч. кондензирано мляко
2 ч.л. кокосови стърготини
2 с.л. масло
2 с.л. стрити бадеми

Начин на приготвяне:
Тефлонов тиган се поставя на котлона и след загряването му в него се разтапя 1 с.л. масло. В маслото се сотира кадаифът. След като кадаифът си смени цвета, буквално се напръсква с вода, така че да се навлажни добре. Тиганът се покрива с капак и на бавен огън кадаифът се оставя. През 30 секунди капакът се повдига и съдържанието на тигана се разбърква. Когато кадаифът е готов, към него се добавят останалото масло, стритите бадеми и кокосовите стърготини. Всичко се разбърква добре и към сместа се изсипва кондензираното мляко. По желание се добавя и захар. Щом кадаифът попие цялото мляко и се получи достатъчно гъста за оформяне консистенция, тиганът се мага от огъня. Кадаифът се оформя на топки и се сервира охладен.




Гласувай:
1



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: koket
Категория: Други
Прочетен: 152642
Постинги: 80
Коментари: 0
Гласове: 34
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930