Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
16.11.2015 08:00 - Печене без глутен
Автор: koket Категория: Други   
Прочетен: 1055 Коментари: 0 Гласове:
0



  Печене без глутен



Заради все по- зачестилите случаи на непоносимост към глутен и заради разпространилата се мода на безглутеновите диети, този тип хранене и храна стават все по- популярни. Печенето без глутен има своите особености и тънкости и може да бъде истинско предизвикателство. Изискват се внимание, прецизност и сериозна подготовка, за да могат печивата без глутен да се получат идеални.

Когато се налага в дадена рецепта вместо брашно да се използва друг безглутенов заместител, а количеството е до 4 с.л., на всяка една супена лъжица брашно, се изполва същото количество заместител. Когато става дума за по- големи количества, на всяка 1 ч.ч. обикновено брашно, се използват 140гр. безглутенов заместител. Някои специфични безглутенови брашна могат да се трансформират така: 1 ч.ч. бяло брашно се равнява на Ѕ ч.ч. оризово, 3 с.л. картофено и 1 с.л. брашно от тапиока.

Заместители на брашното могат да бъдат кокосовото брашно, брашното от бадеми, брашното от тапиока, соевото брашно, оризовото брашно, царевичното брашно. Задължително е те да бъдат пречистени, да нямат примеси и на опаковките да пише, че са без глутенови.

За да може безглутеновият заместите да бухне така, както би бухнало обикновеното брашно, на всеки 140 гр. заместител се добавят 2 ч.л. бакпулвер.

За по- богата структура на печивата е задължително да се използва пълномаслено мляко. Никакви обезмаслени, диетични или обработени варианти не са подходящи. Високата масленост на млякото гарантира хубаво, плътно и вкусно печиво, което не се различава по нищо от глутеновите печива.

В рецептите, в които се изисква използване на яйца, един допълнителен белтък добавен към тестото непосредствено преди поставянето му за печене, ще обогати текстурата.

С най- много фибри сред безглутеновите брашна са кокосовото брашно, брашното от чия, брашното от бял боб, брашното от зелен грах. А сред безглутеновите брашна с най- високо количество желязо са брашното от картофи, брашното от киноа, брашното от кашу и това от амарант.

Ксантановата и гуаровата гума, които се предлагат в специализираните магазини, осигуряват нужната текструа, стабилност и вкусови качества на печивата. Увеличават еластичността на тестото и задържат влагата във вече готовото печиво.

Безглутеновите печива, също така, се получават перфектни ако се пекат по- малки порции, на по- ниска температура и за по- дълго време. Важно е да се отбележи, че за тези печива трябва да се използват отделни прибори, тенджери, тигани и прочие, тъй като винаги съществува опасност частици от глутенови печива, да попаднат в безглутеновите.

Безглутеновите печива спокойно могат да се съхраняват в хладилник, добре увити във фолио за свежо съхранение. Това е необходимо, тъй като те изсъхват бързо и лесно губят своите вкусови характеристики.

Сладкишите и другите печива несъдържащи глутен могат да бъдат също толкова впечатляващи, ароматни и вкусни като тези с глутен. Просто в рецептите без глутен се иска повече прецизност и гъвкавост, особено що се отнася до заместване на една съставка с друга. Животът без глутен не е лош, не е и труден. Той е просто по- различен.
 


Тагове:   печене,   глутен,   печива,


Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: koket
Категория: Други
Прочетен: 151070
Постинги: 80
Коментари: 0
Гласове: 34
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031