Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
10.11.2015 08:00 - Защо цветята линеят
Автор: koket Категория: Други   
Прочетен: 610 Коментари: 0 Гласове:
2


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
  Защо цветята линеят?

Красиви и здрави цветя и растения не се отглеждат лесно. И не на всеки това му се отдава. Със сигурност и не е чак такава сложна наука. Цветята обичат да бъдат обичани, обгрижвани и най- важното – да бъдат отглеждани с внимание както всяко друго живо същество.

Сред най- често срещаните проблеми, които са признак на залиняване на растенията са:

Малките дупчици или назъбени крайчета на листата на растението са признак за наличие на вредители. Обикновено вредителите се виждат с просто око, но не винаги е задължително това да е така. Проблемът може лесно да се реши като листата се напръскат с подходящ пестицид. Понякога обаче, дори измиване на листата с вода, в която е разреден препарат за съдове или оцет, е достатъчно. След това естествено листата трябва да се изплакнат с чешмяна вода.

Пожълтяването на листата най- често е причинено от преполиване. Решението е да се подсили дренажа на саксията, пръстта да се смеси с пясък и растението да се пресади бързо и първите няколко дни да се избягва поливането. Растението трябва да има време да се съвземе.

Ако растението като цяло е унило, а яркият и наситен зелен цвят е започнал да избледнява, вероятно става въпрос за липса на достатъчна слънчева светлина. Мястото на саксията трябва да се смени веднага. Още през първата седмица промяната ще бъде забележима.

Дехидратацията на растението, или иначе казано недостатъчното поливане, се забелязва лесно по промяната, която настъпва в структурата на листата. На допир са сухи, започват да прозират и целостта им лесно се разрушава. С по- честото и обилно поливане, проблемът се решава лесно и бързо.

Кафявите петна по листата на растението са явен признак за липса на калций в почвата. Няколко направени на прах черупки от яйца, смесени с почвата са добър вариант. Както и изкуствени обогатители на почвата. Спасители в ситуацията могат да бъдат и натрошени мидени черупки в пръстта.

Светлите петна появили се между жилките на листата са признак за липса на цинк. Екстрактът от водорасли, който се намира в специализираните магазини е достатъчен за да заздрави растението.

Бели линии появили се по протежение на жилките на листата говорят за липса на магнезий. Органичният компост е идеален в случая, както и резенчета лайм заровени в почвата.

Дефицитът на калий се изразява в пожълтяване само на крайчетата на листата на растението. За целта е необходимо в корените на растението да се заровят остатъци от плодове или зеленчуци или обелки от цитросови плодове. Те за отрицателно време ще възстановят растението.

Красивите и поддържани растения са радост за окото и обогатяват декора на дома, терасата, верандата, двора или градината. Растенията говорят и външният вид на листата им може да ни каже от какво страда даденото растение. А начините за да се помогне обикновено са лесни, почти елементарни. Вслушайте се в гласа на растенията си, обгрижвайте ги, отделяйте им полагащото им се внимание и те ще ви радват със здрав вид и богати цветове.
 



Гласувай:
2



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: koket
Категория: Други
Прочетен: 152634
Постинги: 80
Коментари: 0
Гласове: 34
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930