Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
29.10.2015 08:00 - Три бързи туршии
Автор: koket Категория: Други   
Прочетен: 3627 Коментари: 0 Гласове:
1


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 Три бързи туршии

Сезонът за консумация на туршии още не е дошъл, но със захладняването на времето и скъсяването на дните, все по- често човек се присеща за нещо по- соленичко за добавка към аперитива вечер. За есенните вечери в хубава компания, в уютен дом и весели събеседници, събрахме няколко традиционни рецепти за бързи туршии, които са готови за няколко часа.

Туршия със саламура

За саламурата на тази туршия са необходими 2.5 ч.ч. вода, 0.5 ч.ч. захар, 1 ч.ч. оцет, 1 с.л. сол. За самата туршия са необходими зеленчуи, които се измиват, почистват и се нарязват на не много ситно. Най- подходящи са зеле, карфиол, моркови, чушки, целина листа и корен. Саламурата е подходяща дори за туршия от тиква, бакла и зелен фасул. Всички съставки за саламурата се смесват в дълбока тенджера и се кипват. Веднага след това, врялата саламура се изсипва върху зеленчуците и туршията се разбърква енергично. Колкото по- често се разбъркват залятите със саламура зеленчуци, толкова туршията става по- бързо. Добре е след всяко разбъркване да се поставя капак на съда с туршията, за да може зеленчуците да се запарят добре. Туршията се съхранява в хладилник.

Туршия с олио

Необходими са 3.5 кг. зеле, 1 кг. моркови, 1 кг. червени чушки, 1 глава целина с листата, като всичко се измива, почиства и нарязва на ивички. За саламурата се използват 100гр. сол, 300гр. захар, 250 мл. олио, 750 мл. оцет. Саламурата се смесва в голяма тенджера, с капацитет да побере всички зеленчуци и се кипва. В момента, в който кипне, тенджерата се маха от котлона и вътре в нагорещената смес се изсипват зеленчуците. Бъркат се в продължените на половин час, след което се поставя капакът на тенджерата и разбъркването продължава през десетина минути. Туршията е готова след няколко часа. Съхранява се в хладилник, но по желание може да се затвори и в буркани, които да се стерилизират.

Кисело зеле

Зелето се реже на лентички с дебелина около 1 пръст. На 1 кг. зеле се полагат 5 с.л. захар и 5 с.л. сол. В случай, че се използва повече захар, туршията втасва по- бързо. Зелето се изсипва в голям съд и се намачква като за салата. Към него се добавят захарта и солта и се залива с вода, в количество да покрие зелето поне 3-4 пръста. Киселото зеле се държи на стайна температура и е готово за една нощ. Може да се замрази във фризер или да се държи в буркан в хладилник.

Специфичното при тези рецепти е, че се използват естествени продукти, които да съдействат за ферментацията на зеленчуците и за получаването на туршиите. Те не съдържат никакви други добавки, а вкусът им е прекрасен. И въпреки, че са туршии, те имат аромата и вкуса на свежи зеленчуци. Наздраве!



Гласувай:
1



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: koket
Категория: Други
Прочетен: 152435
Постинги: 80
Коментари: 0
Гласове: 34
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930