Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
28.10.2015 08:00 - Тиквени декорации
Автор: koket Категория: Други   
Прочетен: 809 Коментари: 0 Гласове:
0



  Тиквени декорации

През ранната и не толкова ранна есен, наситените цветове на тиквите носят много настроение и зареждат с енергия. Различни вкусни ястия от тиква има в рецептурника на всяка българка. Но освен ароматни и вкусни, те са чудесни и за декориране на дома.

За украса на двора, терасата и входната врата, тиквите могат да се оформят по много интересни начини. Изчистени от вътрешността, с махнато капаче и добре издълбани, тиквите се превръщат в нестандартни саксии. В дълбока саксия пълна с пръст или камъни се закрепя стабилно тънък метален прът, на който неравномерно се нанизват тиквите. Те могат да се оформят като човечета като им се нарисуват очи, нослета и усмивки. Наредените по този начин тикви се пълнят с пръст и в тях се засаждат цветя- колкото по- шарени и с повече цъфнали цветове, толкова по- красиви саксии се получават. Тези саксии не са много трайни, но за сметка на това са прекрасна декорация.

Тиквено плашило, което да посреща гостите е друг симпатичен начин за декориране на външно пространство. Тук идеята е три тикви с различна големина да се наредят една върху друга и да се украсят с подходящите за плашило аксесоари- шалче, метли или клонки за ръце, задължителната шапка.

За тези, на които не са им по- вкуса този род проекти, тиквите могат лесно да се превърнат и в една стилна, непретенциозна и красива декорация. Достатъчни са спрейове с различни цветове, с които да се обработят тиквите. След изсъхването на боята, според желанията и креативността, боядисаните тикви могат да се декорират с различни елементи и да бъдат надписани със забавни или мъдри мисли. Недостатъкът тук е, че боята прониква през кората на тиквата в една или друга степен и тиквата става негодна за консумация.

Украсата от тикви за интериора на дома, също може да е красива, зареждаща и прекрасно допълващата цялостния дизайн. Издълбана тиква, в чиято кухина е поставена празна тенекиена консерва или буркан, се превръща в свещник, ваза или поставка за икебана. С подходящ избор на есенни цветя, тиквата създава едно слънчево цветно петно, внасящо у дома позакъснели летни нотки и ароматите на есента.

Тиквите могат да се трансформират и в далеч по- практична декорация- за маса. Един от вариантите е да се подбере малка тиква, която да се измие много внимателно и прецизно, да и се махне капачето, а вътрешността и да бъде изстъргана идеално. В така подготвената тиква се поставя малка стъклена купичка и тиквата се превръща в сосиера, която изпълнява и функцията на декоративен елемент на масата за хранене. По подобен начин, тиква на която е изрязано странично капаче и отново е почистена, може да се напълни с лед и да се пригоди за изстудяване на бутилки. И при сосиерата и при т.нар. ледарник, в зависимост от желанието, свободното време и въображението, тиквите могат да се доукрасят с листа, клонки и други елементи отговарящи на вижданията и желанията на домакините за стил и красота.

Есента е благодатен сезон за творене и създаване на красота около нас. Макар да се приема, че природата се подготвя за своя сън и през последните месеци от годината тя все още има какво да ни предложи.
 



Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: koket
Категория: Други
Прочетен: 152633
Постинги: 80
Коментари: 0
Гласове: 34
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930