Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
27.10.2015 13:01 - Световна кухня: Хаваи
Автор: koket Категория: Други   
Прочетен: 719 Коментари: 0 Гласове:
0



 Световна кухня: Хаваи

Кухнята на Хаваи е една от най- вкусните и екзотични на света. Тя е богата на рибни продукти, вкусовете в нея са много наситени, а в почти всяко ястие смело се преплитат сладко и солено. Тя е невероятно ароматен микс от местна и полинезийска кухня, като не липсват и едва доловими нотки от азиатската.


Предястие: сьомга Ломи Ломи

Необходими продукти:
1/4 ч.ч. морска сол
200 гр. филе от сьомга
1/2 ч.ч. лук нарязан на ситно
3 с.л. пера от зелен лук, нарязани на ситно
1 ч.ч. домати, обелени и нарязани на кубчета
16 листа от салата Айсберг

Начин на приготвяне:
Сьомгата се смесва с морската сол в плик за фризер. Оставя се да престои в хладилник поне за 8 часа. След тези 8 часа, сьомгата се изважда от плика и се изплаква под течаща вода добре. Сьомгата се поставя в съд с ледена вода, като тази вода трябва да се смени общо 6 пъти, на всеки 30 минути. Накрая сьомгата се подсушава и се поставя в купа. Белият лук се оставя за 15 минути в купа с ледена вода и при изтичане на времето се изважда и се подсушава. Смесва се със зеления лук и доматите, всичко се разбърква и се добавя към сьомгата. Листата Айсберг се измиват, подсушават се и се нареждат в плата. Във всяко листо се поставят по 3 с.л. от рибената смес. Предястието е готово за консумация.

Основно ястие: пиле Хули Хули

Необходими продукти:
8 бр. пилешки гърди
1 с.л. корен джинджифил, настърган на много ситно ренде
6 скилидки чесън, нарязани на ситно
2 ч.ч. соев сос
1 л. вода

За соса:
1/4 ч.ч. соев сос
1/4 ч.ч. кафява захар
1/4 ч.ч. оризов оцет
4 скилидки чесън, нарязани на ситно
2 с.л. настърган джинджифил
2 1/4 ч.ч. сок от ананас
1/4 ч.ч. кетчуп
1 с.л. олио

Начин на приготвяне:
2 ч.ч. соев сос се смесва с 1 л. вода. Олиото се загрява в тиган. Скилидките чесън и 1 с.л. джинджифил се запържват леко, към тях се добавя водата със соев сос и щом сместа кипне, в нея се пускат пилешките гърди. След няколко секунди съдът се отстранява от котлона, захлупва се и след като изстине се оставя в хладилник поне за час.
Междувременно всички останали съставки се смесват в тенджера и се оставят да кипнат. Целта е сместа да стане на гъст сироп.
Пилешкото месо се изважда от хладилника, марината в която е киснало се изсипва, то се подсушава добре и се запича на грил. Изпечените гърди се нареждат в плато и се заливат със соса. Изчаква се десетина минутки месото да попие соса и се сервира.

Десерт: кекс с гуава

Необходими продукти:
2 1/4 ч.ч. обикновена брашнена смес за кекс
1 ч.л. сол
2/4 ч.л. бакпулвер
3/4 ч.ч. олио
4 яйца
1 ч.л. ванилия
1/2 ч.л. червена боя
3/4 ч.ч. захар

Допълнително:
1/2 ч.ч. захар
12 яйчени белтъка
1 ч.л. оцет

Начин на приготвяне:
Всички сухи съставки, без допълнителните се смесват в купа. Във втора купа се смесват мокрите съставки, като отново допълнителните не се използват. Сухите съставки се добавят към мокрите съставки и цялата смес се разбърква за 5 минути на средна скорост. Отделно на средна скорост с миксер се разбиват яйчените белтъци, 1/2 ч.ч. захар и оцетът. Внимателно с няколко деликатни разбърквания към яйчената смес се добавя сместа на кекса. След това всичко това се разделя на две равни части, които се пекат на 180 єС до готовност. Когато блатовете се изпекат и изстинат, могат да се сложат един върху друг като торта, а между тях да се сложи крем, направен от 2 с.л. вода, 1/2 ч.ч. концентрат сок от гуава и 1 с.л. царевично нишесте, които са кипнати на силен огън и оставени да се сгъстят.



Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: koket
Категория: Други
Прочетен: 152213
Постинги: 80
Коментари: 0
Гласове: 34
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930