Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
11.10.2015 08:00 - Световна кухня: Азербайджан
Автор: koket Категория: Други   
Прочетен: 779 Коментари: 0 Гласове:
0



image

За народа на Азербайджан храната е важна част от културата на страната, като в нея те виждат проводник на история, традиции и национални ценности. Наистина плодородната земя, на която могат да се отглежда изключително голямо разнообразие от плодове и зеленчуци, осигурява на националната кухня уникалност и богатство, които трудно могат да се срещнат в този си вид в друга национала кухня.

Калла пача соютмасъ-овча супа

Необходими продукти:

1 кг. агнешка глава, мозък, стомах
1 морков
1 глава лук
50 гр. корени на магданоз
2-3 скилидки чесън
винен оцет
сол и пипер на вкус

Начин на приготвяне:

Агнешкото се почиства добре. Главата се натрошава на парчета. Всичко се поставя в тенджера и се покрива със студена вода. Агнешкото се оставя да ври 5 часа. Периодично се отстранява пяната, която се образува при варенето. На четвъртия час се добавят лука, моркова и коренът от магданоз, нарязани на парчета. След като агнешкото се е сварило добре, месото се отделя от костите и се връща отново в тенджерата. Добавят се солта и пипера и се вари още десетина минути. Преди да се сервира се подправя с чесън и оцет.

Реза куфте- кюфтета със сос

Необходими съставки:

1/2 кг говежда кайма
1 голяма глава лук
2-3 големи червени домата
1/2 връзка нарязан магданоз
4 с.л. масло
1 с.л. оцет
1 с.л. захар
Сол и пипер на вкус
Месен бульон

Начин на приготвяне:

Сосът се приготвя като лукът се бели, и се нарязва на тънки полу месеци. В тиган се разтапят 2 с.л. масло, в които се запържва лукът до златисто. Доматът се бели и се нарязва на ситно, смесва се с магданоза, добавят се оцет, захар, сол и пипер. Сместа се изсипва върху лука, тиганът се покрива с капак и се оставя сосът да се сгъсти на слаб огън за 20 минути.
Кюфтетата се приготвят като се смеси каймата със сол и пипер на вкус. Оформят се малки кръгли топчета от кайма, които се пържат в 2 с.л. масло. След като са готови, кюфтета се поставят заедно с мазнината в соса, тиганът се покрива с капак и на слаб огън се оставя да къкри 15 минути.

Самани халва- малцова пшенична халва

Необходими продукти:

100 гр. пшеница
1/2 кг. пшенично брашно
100 гр. масло
200 гр. гроздов сироп
100 гр. натрошени орехи
100 гр.индийско орехче
Щипка анасон, пипер, канела, семена от копър

Начин на приготвяне:

Пшеницата се изплаква, след което се накисва в студена вода. Съдът се покрива с кърпа. След 12 часа пшеницата се отцежда от водата и се изплаква отново. Пшеницата се поставя в кутия, която се покрива с кърпа, за да няма достъп на светлина. Зърната започват да покълнат. Пшеницата трябва да се изплаква на всеки 8 часа в продължение на 2 дни. След като покълнат всички зрънца, пшеницата е готова за използване. Пшеницата се изплаква за последен път и се поставя в марля за да изтече остатъчната вода, която се събира в купа. Смеската за халвата се прави като се забъркват брашното, водата от пшеницата. В тиган се разтапя една част от маслото, изсипва се брашнената смес и започва да се готви при непрекъснато разбъркване. Остатъкът от маслото се добавя на части. Халвата се оставя на бавен огън да се готви в продължение на поне 4 часа, при непрекъснато разбъркване. Когато халвата е готова, се добавя гроздовият сироп, орехите и подправките. Всичко се разбърква добре и се оформят кръгове. Халвата се сервира поръсена с ядки.




Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: koket
Категория: Други
Прочетен: 151080
Постинги: 80
Коментари: 0
Гласове: 34
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031