Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
09.10.2015 08:00 - Книгите като част от декора
Автор: koket Категория: Други   
Прочетен: 716 Коментари: 0 Гласове:
0



image

Казват, че хората са спрели да купуват книги. Но това далеч не означава, че са спрели да четат книги или връзката им с тях е прекъсната. Във всеки дом има поне няколко любими тома, които носят спомени, които носят емоции и, които човек често препрочита. И може да изглежда маловажно, но е от значение как и къде стоят книгите у дома. Защото с тяхната подредба може да се постигне един невероятен „уау” ефект в декора на всяко помещение.

Лавиците, на които книгите стоят трябва да са максимално изчистени от всякакви допълнителни джунджурии. Възможно е да се сложи акцент с няколко еднакви по цвят или по вид декоративни предмета, както и да се привлече погледът на човек като се използва смесица от материи и ярки цветове. Но в никакъв случай лавиците не трябва да се претрупват и не трябва да се позволява книгите да бъдат засенчени или да се губят от поглед.

Светлината около полиците или вградена в тях самите, придава романтика и загадъчност. В същото време действа като притегателен елемент, който автоматично привлича погледа и вниманието. Ефект може да се постигне дори с поставяне на малки сензорни лампи или фалшиви свещи захранвани с батерия. Защо не и малък фенер или газена лампа, захранвани с електричество?

Стилът лесно се създава с подвързване на книгите в един цвят или в нюанси. По този начин книгите се превръщат в наистина естествено допълнение на декора. А в някои случаи дори в основен елемент, около който може да се изгради цялата концепция за обзавеждане, подредба, избор на цветове и материи.

Някак човек е свикнал с идеята, че линейността и прекалената подреденост са скучни. Смело може да се каже, че това не важи що се отнася за стриктно подредените по височина книги. Създава се усещане за ред, за концепция, за идейност. Същевременно се внася подреденост, която позволява всеки отделен декоративен предмет да изпъкне, както и всяка отделна книга да е ясна забележима дори сред стотици такива.
Дори и книгите, в ролята си на един обикновен предмет, могат със своята простота да създадат една сложен, забележим и уникален декор, който да разграничава, да подчертава, да разнообразява, да привлича другите елементи на декора. Всичко зависи от усещането за цветове, от тематичната обвързаност и вкуса.

Добра идея е да се мисли пространствено- хоризонтално и вертикално. Книгите мога да се разположат в различни посоки, подредени в разнообразни конфигурации, което да внесе необходимото разнообразие и движение.

Хенри Уърд Бийчър е казал: „Книгите не са направени за декорация, но са най-красивата декорация за един дом.“. И е бил прав!



Тагове:   декор,   дом,   дизайн,   библиотека,   книги,


Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: koket
Категория: Други
Прочетен: 152252
Постинги: 80
Коментари: 0
Гласове: 34
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930