Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
03.10.2015 08:00 - История на декорирането на дома
Автор: koket Категория: Други   
Прочетен: 454 Коментари: 0 Гласове:
1



Напоследък е много модерно да се използва думата “декорирам” вместо познатата на нашите майки и баби “украсявам”. Предишното и предшестващите него поколения са украсявали домовете си, а представителите на съвременното поколение декорират домовете си. В чисто исторически план, декорирането е започнало още в пещерната ера, тъй като специалистите приемат, че първобитните хора са декорирали обитаваните от тях пещери рисувайки пещерни рисунки.

В съвременния си вид декорирането добива популярност през 18 в., когато реално считаните до тогава за лукс предмети са започнали да стават по- достъпни за обикновените хора. До тогава те са били само за привилигировани и само те са можели да си позволят домовете им да бъдат красиво и изящно украсени с ръчно изработени мебели, деликатни гоблени и картини, драперии и орнаменти.

Но как се е развило декорирането и през какви етапи е минало то до днес?

В периода на тъй наречената “римска декорация”, хората са показвали богатството си чрез домовете и начина си на живот. Къщите се украсявали с мозаечни орнаменти, пищни елементи, мебели специално изработени за дадения дом с красиви крака на масите и столовете, и разбира се, скъпи материали използвани за всичко това.

След този период идва периодът на елегантността. С разширяването на международната търговия и на новите възможности, се развива и консуматорското мислене на хората. Хората масово започват да използват като декорация килими, тапети, светли тонове, тапицирани мебели. Същевременно пианата и книгите като част на интериора, а не само като начин за възпитани и образоване, започват да се срещат все по- масово.

Ерата на масовата продукция е тази, която съвсем променя облика и начина на декориране. През 19 в. хората вече приемат декорирането за нещо нормално. Започва масово разпространение на кадифените тапети, започва да се залага на по- тъмни цветове, тапетите стават с по- смели шарки, а при мебелите изборът се насочва към масивните мебели от махагон и дъб.

Модернизмът при декорирането се налага след войните и се счита за втори ренесанс при интериорния дизайн и декорирането. В цял свят започва да навлиза влиянието на американския дизайн. Сред елементите на декора навлизат и домакинските електроуреди, приборите за хранене и сервизите за хранене. Всичко се смята, че трябва да е в един стил, ако може дори в един цвят.

Днес декорирането на домовете се счита за задължително. Никой не може да си представи дом, без нито един декоративен елемент. Изненадващо в съвременния динамичен и напрегнат живот, ние пренасяме това и в домовете си, като усложняваме декорирането им с всякакви странни елементи. Срещат се различни крайности и течения, като се започне от изчистен декор на дома тип “болница” и се стигне до декорация с десетки малки натрупващи се в пространството предмети. Всичко е въпрос по- скоро на вкус, отколкото на финансови възможности, както е било в близкото минало.

А какви ще бъдат тенденциите след години? Кой знае.....Може би ще са още по- странни и разнообразни от настоящите или ще са се върнали към тези от миналото.




Гласувай:
1



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: koket
Категория: Други
Прочетен: 152555
Постинги: 80
Коментари: 0
Гласове: 34
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930