Литовската кухня е пригодена към по- хладния и влажен климат в Литва. Тя е много близка до украинската и полската кухня, но същевременно има черти и на скандинавската такава. Храните са екзотични по своемо, като са по- тежки, може би заради климата и особеностите на региона.
Предястие: Супа от кръв ( Juka)
Необходими продукти:
2 л. свински бульон
1/2 ч.ч. ръжено брашно
1 глава лук
черен пипер на вкус
дафинов лист
сол на вкус
мента
свинска кръв
накълцана мента
Начин на приготвяне:
Бульонът се разтваря във вода ако е готов или се прави чрез сваряване на месо и месото се маха от тенджерата. Във врящия бульон се добавя ръженото брашно и се разбърква докато се разтвори напълно. Солта се разтваря с кръвта, като след това кръвта се изсипва в супата. Добавя се накълцаната мента, дафиновият лист и черният пипер. При постоянно разбъркване супата се вари още 5-6 минути и се отстранява от котлона. Сервира се гореща.
Основно ястие: Наденици от картофи (bulviniai vedarai)
Необходими продукти:
1 кг. картофи
свински пръжки
2 яйца
сол на вкус
черен пипер на вкус
1 глава лук
свински черва за пълнене
Начин на приготвяне:
Картофите се белят и се настъргват на ренде. Докато запръжките са още горещи се смесват с настърганите картофи и лука за да се попарят те добре. Добавят се черния пипер, солта, яйцата и сместа се разбърква добре. Добре почистените и измити черва се посоляват овътре и отвън и се отцежда течността, която се получава след посоляването. Изплакват се отново и се пълнят с картофената смес. Сместа не трябва да бъде натъпкана в червата, защото при печене те така или иначе се свиват. Наденичките се нареждат в тава и се пекат във фурна на умерена температура.
Десерт: Плодова пита ( Vaisiu Pyragas )
Необходими продукти:
За тестото:
2 пакетчета мая
1/2 + 1/2 ч.ч. захар
1 1/2 ч.ч. топло мляко
8 1/2 ч.ч. брашно
1 1/2 ч.л. сол
115 гр. разтопено масло
3 големи яйца, разбити на пяна
350 гр. сушени плодове нарязани на ситно
1 1/2 ч.ч. стафиди
2/3 ч.ч. накълцани на ситно лешници
1/4 ч.ч. тъмен ром
За плънката:
60гр. разтопено масло
1/2 ч.ч. захар
1 с.л. канела
Начин на приготвяне:
В голяма купа се смесват маята, 1/2 ч.ч. захар, млякото, 3 ч.ч. брашно и сол. Замесва се тесто и се оставя да престои 1 час. Към вече втасалото тесто се добавят 115 гр. разтопено масло, яйцата, 1/2 ч.ч. захар и останалото брашно и се меси до получаване на хубаво еластично тесто. Прибавят се сушените плодове, рома и лешниците и се меси докато всички съставки се разпределят в тестото равномерно. Тестото се дели на две и от всяка половина се оформя триъгълник около 30 х 40 см. Всеки триъгълник се намазва с разтопено масло и смесена с канела захар. Завива се две големи кифлички, които в две отделни тави се увиват на пита. Пекат се в предварително загрята на 200є C фурна, покрити с фолио, до удвояване на обема си. На десетата минути от началото на печенето, температурата се намаля на 180є C и питите се пекат още 50 минути.