Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
01.10.2015 08:00 - Избор на килим
Автор: koket Категория: Други   
Прочетен: 575 Коментари: 0 Гласове:
1



image

Често килимите за дома се избират спрямо интериора, формата на стаята, мястото, за което е предназначен килимът. А още по- често се избират просто заради цвета или шарката или някоя особеност, която привлича вниманието или е модерна за момента. Изборът на килим не е само това и не е достатъчно той да се прави въз основа на някакво лично предпочитание. Добре е килимите за дома да се купуват като се вземат предвид няколко важни фактора, които от чисто практична гледна точка са полезни и осигуряват избор на идеален килим. Килим, който не само ще придаде на дома топлина и уют, но ще може да се използва дълго, да се поддържа лесно и да запази своите качества максимален период от време.

Когато се избира килим е много важно да се вземе предвид каква е настилката, върху която е предвидено да бъде сложен килимът. Колкото и елементарно да изглежда, неподходящият килим може да съсипе подовата настилка или да и нанесе непоправими щети. Зависимостта настилка- килим е важна и по отношение на физическата сигурност на обитателите на дома и животът на килима. Що се отнася до сигурността, има се предвид сцеплението между килима и подовата настилка, което сцепление да позволява килимът буквално да прилепне за да не се пързаля. Относно живота на килима, има се предвид килимът да е избран така, че поставен върху съответната подова настилка той да “диша” и съответно да е в първоначалния си идеален вид дълго.

Друг фактор, който играе важна роля е косъмът на килима. Килимите с дълъг косъм трябва да се избират за пространства, които не са претрупани с мебели. Първо, това се изисква за да може килимът да се почиства лесно цялостно и по този начин да му се прави поддръжка. Второ, дългокосместите килими е желателно да не бъдат поставяни под мебели, тъй като при по- дълго използване по този начин, косъмът се спихва и килимът се съсипва с едни грозни степани петна. За сметка на това, късокосместите килими и мокетите са подходящи за места, където има много замърсявания или се предполага, че ще бъдат поставени мебели.

При избора на килим е важно и, колкото и интересно и нелепо да изглежда, разположението на стаята. В случай, че стаята е огрявана от слънце в голяма част от деня, се предполага, че поне веднъж годишно килимът трябва да се завърти за да не се получат избелели от слънцето петна. Съответно това предполага и по- лек килим, който да може да се мести и/ или завърта лесно.

Четвърти важен фактор е мястото, на което ще се постави килимът. Кухнята например предполага по- лесен за поддръжка килим, тъй като там и в антрето замърсяванията са най- много. В този ред на мисли, за спалнята свободата е по- голяма и може да се експериментира с килим, тъй като това е единствената стая в дома, която се използва почти само нощем и поддръжката на килим в това помещение е по- лесна.

Други фактори не са също без значение. Това са например фактора размер, т.е. дали килимът ще покрива цялата площ на стаята или само определена; наличие на голям отоплителен уред, който съответно да има вероятността да съсипе килима; наличие на домашни любимци; доказани или възможно алергии на някой от обитателите на дома и др.

Килимът не е просто част от декорацията на дома или просто една красива вещ. Килимът е вещ, която освен, че променя облика на дома, трябва да осигурява удобство и да е практична. Добре направеният избор на килим позволява свобода от тревоги и последащи проблеми.




Гласувай:
1



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: koket
Категория: Други
Прочетен: 152616
Постинги: 80
Коментари: 0
Гласове: 34
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930