Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
29.09.2015 08:00 - Световна кухня: Сирия
Автор: koket Категория: Други   
Прочетен: 574 Коментари: 0 Гласове:
2



image

Световна кухня: Сирия

Сирийската кухня е пример за близкоизточна кухня. Тя е силно повлияна от персийската кухня и тази на династията на Умаядите, които са имали специфични вкусови предпочитания. Сирийската кухня е типична арабска кухня и въпреки своите специфики, е от кухните, които пасват на хора с всякакви вкусови предпочитания.

Предястие: салата Фатуш

Необходими съставки:
1 арабска питка
2 късоплодни краставици, преполовени първо по дължина и нарязани на парчета с 1см дебелина
2 средни на големи домата, нарязани на малки кубчета
5 репички нарязани на тънки шайби
салата Айсберг, на която листата са накъсани на средно големи парчета
1/2 ч.ч. листа от мента, нарязани
1/2 ч.ч. листа от магданоз, нарязани
3 стръка пресен лук
1/2 червена чушка нарязана на кубчета
1/2 зелена чушка нарязана на кубчета

За дресинга:
3 скилидки чесън, нарязани на ситно
1 ч.л. сол
2 ч.л. сладък червен пипер
2 с.л. смрадлика
2 с.л. зехтин
2 с.л. сок от лимон

Всички съставки за салатата се смесват. Съставките за дресинга се смесват и леко се разбиват. Салатата се залива с дресинга и се оставя за малко в хладилник. Поднася се добре охладена.

Основно ястие: просо с пилешко

Необходими продукти:
2 ч.ч. просо
1.5 кг пиле
1/2 лук нарязан на четвъртини
сол на вкус
кардамон
2 с.л. масло
1 глава червен лук нарязана на ситно
1/2 ч.ч. бадеми
6 шушулки кардамон
4 дафинови листа
3 пръчици канела
1/2 ч.ч. кедрови ядки
1 ч.л. канела на прах

Начин на приготвяне:
Просото се изплаква и почиства. Пилето се слага в тенджера, покрива се с вода, добавят се лукът, пръчиците канела, дафиновите листа, кардамонът и 1 ч.л. сол. Всичко това се вари до готовност на пилето. Готовото пиле се обезкостява, а месото се накъсва на парченца.
Бульонът от пилето се връща отново на котлона за да кипне. Маслото се загрява в дълбок тиган и в него се запържва червеният лук. След омекването му към него се добавя просото и 1 ч.л. сол. Залива се с 1 л от кипналия пилешки бульон, тиганът се покрива с капак и се оставя за 40 минути на средна температура.
В една лъжица нагорещено масло се запържват първо бадемите, отстраняват се и след това се запържват кедровите ядки. Загрява се отново мазнина по избор в друг дълбок съд, в мазнината се пускат ядките, парченцата пилешко, канелата на прах и 1/2 л горещ бульон. Оставя се само да кипне.
Просото се отцежда от бульона и се поставя в плато за сервиране. Върху него се поставят парченцата пилешко и ядките.

Десерт: Розата на Дамаск

Необходими продукти:
За сладоледа:
625 мл прясно мляко
625 мл сметана
320 гр. пудра захар
10 яйчени жълтъка
80 мл розова вода за готвене
червена хранителна боя

За тестото:
10 точени кори
200 гр. разтопено масло
100 гр. пудра захар
100 мл затоплен мед

Начин на приготвяне:
Млякото и сметаната се поставят в голяма тенджера и се загряват постепенно.
Захарта и жълтъците се разбиват на миксер до получаване на пухкав крем. Към тях се изсипва млечната смес на тънка струйка и се разбърква на бързи обороти. Сместа се слага на котлона, загрява се постепенно и при постоянно разбъркване се оставя да се сгъсти. След сгъстяването се маха от котлона и веднага се поставя в съд със студена вода. Веднъж изстинала сместа, към нея се добавят розовата вода и червената боя.
Сместа се изсипва в машина за сладолед и се прави на сладолед. Тава се застила с фолио за свежо съхранение, отгоре се изсипва сладоледената смес и се пъха във фризера.
Фурната се загрява на 160°C. Взема се точена кора, намазва се с разтопено масло и се поръсва с пудра захар. Върху нея се поставя втора кора, с която се повтаря същата процедура. Следващите две кори се намазват само със загрят мед. Следващата кора се намазва само с масло. Процедурата се повтаря с останалите 5 кори, които се правят на отделна купчинка. Взема се форма цвете и се изрязват цветя, като трябва да се получат 12 броя от всяка купчинка кори. Цветята се нареждат внимателно в постлана с хартия за печене тава, затискат се с друга тава за да запазят формата си и се пекат докато добият златист цвят.
Сладоледът се изважда от призера и от него се изрязват цветчета със същата форма, използвана за точените кори. Поставя се едно охладено печено цвете, отгоре се поставя сладоледено цвете и се захлупва с още едно печено цвете. Процедурата се повтаря за всички 12 цветчета.




Гласувай:
2



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: koket
Категория: Други
Прочетен: 152557
Постинги: 80
Коментари: 0
Гласове: 34
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930