Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
27.09.2015 08:00 - Време за ремонт: латексови vs. бои на маслена основа
Автор: koket Категория: Други   
Прочетен: 1400 Коментари: 0 Гласове:
0



image

Никога не е късно за основно почистване и ремонти. Във всеки един период през годината домът може да се освежи, почисти, подреди или основно да се промени чрез ремонт. Поради тази причина Кокет Декор започва поредица “Време за ремонт”, в която екипът се ангажира да дава информация, пояснения, идеи и трикове на феновете на страницата. Първата тема от поредицата е за боите. Изборът е спрян върху тази тема, тъй като това е най- предпочитаният начин за освежаване и/ или промяна на интериора и екстериора на дома.

Особености на латексовите бои

Латексовите бои на водна основа винаги са били предпочитани и от бояджиите професионалисти и от тези, които са аматьори. Причината главно се корени във факта, че те лесно се почистват с обикновена сапунена вода. Но днес качествените латексови бои имат много повече качествени характеристики и спецификации, далеч по- важни и високи ценени от възможността да се почистват лесно.

В сравнение с боите на маслена основа, екстериорните латексови бои от най- висок клас, имат по- голяма устойчивост на външния влияния, цветовете са по- наситени, а износването и избледняването на цвета става със скорост в пъти по- малка. Тези бои са по- устойчиви на напуквания и съхнат много по- бързо, което пести много време, особено когато ще се правят мащабни ремонти и ще се боядисват големи площи.

Качествените латексови бои, които са 100% акрил, са идеални за всякакви повърхности, което от своя страна дава гаранция, че вероятността тези бои да се олющят, да се напукат, да избледнеят без време, по повърхността им да се получат мехурчета, е много малка. Плюс това, тези бои са по- устойчиви на всякакви видове плесен и развиването на плесенни и гъбични бактерии. Поддържаката на боята е изключително лесна и свежият вид може да се запази много дълго време.

Особености на маслените бои

Боите на маслена висока от висок клас имат чудесни адхезивни характеристики, което означава, че буквално се попиват от повърхността, върху която се нанасят. Но трябва да се има напредвид, че тези бои се окисляват с времето, напукват се, променят цвета си в една или друга степен. Това разбира се съсипва боята и нанася щети на самата повърхност. Въпреки това, този тип боя е първи избор, когато се пребоядисват повърхности, които се ронят или когато се боядисват повърхности, върху които има вече четири или повече слоя боя.

В някои случаи обаче, бои на маслена основа по никакъв начин и повод не трябва да се използват. Така например, трябва да се избягва нанасянето на този вид бои върху галванизирано желязо или прясно иззидана повърхност. И при двата примера става дума за нетрайност на боята и много бързо износване и олющване.

Когато изборът се спре върху бои на маслена основа, трябва да се вземе под внимание фактът, че нанасянето им става малко по- трудно, както и почистването им. Изсъхването на тези бои също отнема повече време. В допълнения към това, те самите миришат повече, но и задържат миризми повече. Нека се има предвид и че зацапвания с този вид бои се почистват с терпентин, разредител за боя или друго средство разтварящо боя.




Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: koket
Категория: Други
Прочетен: 152549
Постинги: 80
Коментари: 0
Гласове: 34
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930