Ежедневно във всяка кухня се изхвърлят остатъци от плодове, зеленчуци и подправки. В някои от тях обаче, оказва се, имат още живот. Тоест от тях може да се отгледа отново растение и то без особено усилия.
Целина- ако сте си купили стебло целина, достатъчно е да се запази основата на стеблото. В купа се поставя малко топла вода, в която се оставя стеблото. Самата купа трябва да е оставена на пряка слънчева светлина. След около седмица по стеблото прокарват листенце. Това е моментът, в който целината трябва да се засади в почва.
Картофи- често поради неправилно съхранение например, картофите започват да пускат коренчета и се спаружват. И обикновено се изхвърлят. Вместо това може картофът да се засее в дълбока саксия, на дълбочина около 10см. След месец първите картофи вече ще са започнали да растат.
Джинджифил- макар да не е типична подправка за нашите географски ширини, джинджифилът се използва все повече. Достатъчно е да се вземе една малка грудка джинджифил и да се мушне в саксия. Ще отнеме седмица грудката да се захване и да има свежо растение.
Чесън- една мъничка скилидка, от тези, които дори не могат да се хванат за да се обелят, е достатъчна за да порасне цяла глава чесън. А и не изисква много пространство, така че дори в саксия за кратко време може да порасне стрък зелен чесън, който ако се остави, да стане на стар чесън.
Босилек- единственото необходимо е стебло с листа, което да е десетина сантиметра на дължина. Стеблото се поставя в чисто бурканче пълно с вода, като единствено стеблото трябва да е потопено във водата. Бурканчето не трябва да се оставя на пряко слънце, но трябва мястото да е светло. Веднага щом се появят първите коренчета, растението трябва да се засее в почва.
Кориандър- той се отглежда по същия начин като босилека.
Моркови- в случай, че сте си купили моркови на връзка, със зелени листенца, може спокойно да си отгледате моркови в саксия. Листата се вземат, с малка част отрязана от моркова. Слагат се във вода и се изчаква да се вкоренят. Засажда се в по- дълбок съд или в градина.
Освен, че са лесни за отглеждане, някои от тези зеленчуци и подправки могат да бъдат и една свежа декорация за кухнята. Колко симпатично да се съчетае еко идея, с полезното и приятното.
СНИМКА НА ДЕНЯ
Из книгата на йеромонах Висарион (Зограф...