Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
24.09.2015 08:00 - Световна кухня: Перу
Автор: koket Категория: Други   
Прочетен: 639 Коментари: 0 Гласове:
0



image

Перуанската кухня е дълбоко повлияна от кухнята на инките. Същевременно при тази кухня се усеща лек европейски привкус, който се дължи на традиционните кухни на европейските народи, които по време на великите географски открития са достигнали до Перу.

Предястие:Causa Rellena con Pollo или жълти картофи с пилешка салата

Необходими продукти:

8 жълти картофа
1 жълта лютива чушка
4 лайма
4 с.л. олио
1 скилидка чесън, накълцана на ситно
1/2 ч.ч. червен лук нарязан на ситно
2 бр. пилешки гърди без кожа и кост
1/2 ч.ч. майонеза
1 узряло авокадо
сол и черен пипер на вкус
магданоз
черни маслини
1 твърдо сварено яйце

Начин на приготвяне:

Нарязаният на ситно лук, сокът от 1 лайм и малко сол се смесват в купа. Лукът се оставя за час да се маринова добре. Междувременно картофите се сваряват, обелват се и се намачкват хубаво.
Семенцата на лютата чушка се отстраняват, след което чушката се нарязва на много ситно. Поставя се в блендер със сока от останалите 3 лайма, скилидката чесън, 1 с.л. олио, сол и черен пипер на вкус и се прави на каша. Лютата каша се добавя на части към намачканите картофи, докато се получи желаният вкус. Добавят се и останалите 3 с.л. олио и още черен пипер и сол, ако е необходимо. Пилешките гърди се сваряват до пълна готовност в подсолена вода. След като е сварено, пилешкото месо се накъсва, изстудява се и се смесва с майонезата.
Дъното на съд се намазнява с малко олио и се разстилат половината намачкани и подлютени картофи. Трябва да се получи своеобразна палачинка. Отгоре се поставя пилешкото с майонеза, а върху него се нареждат резени авокадо. Най- отгоре се покрива с останалата част от картофите. Така получената “торта” се натиска добре с шпатула за да прилепнат всички слоеве един към друг. Обръща се върху плато и трябва да се получи добре оформена торта. Предястието се сервира поръсено с настъргано яйце, магданоз и черни маслини.

Основно ястие:Lomo Saltado или перуанско пържено говеждо с картофи

Необходими продукти:

700 гр. картофи
2 с.л. олио
2 скилидки чесън
2 глави червен лук на тънки шайби
1 люта жълта чушка, накълцана
3 с.л. соев сос
2 с.л. оцет
1/2 с.л. кимион
450 гр. говеждо филе
2 червени чушки нарязани на жулиени
2 домата нарязани на жулиени
олио за пържене на картофи
сол и черен пипер на вкус

Начин на приготвяне:

Картофите се обелват и нарязват на пръчици. Говеждото се нарязва на жулиени, а скилидката чесън се наситнява. Чесънът се сотира с кимиона за минута в малко нагорещена мазнина в дълбок тиган. Добавя се говеждото месо и се готви докато месото придобие златист цвят. След като е готово, месото се маха от котлона и се подправя със сол и черен пипер. В същата мазнина се слагат лукът и лютата чушка и се запържват леко. Добавят се оцетът, соевият сос и червените чушки. След като всички зеленчуци омекнат, се снемат от котлона.
В друг тиган се пържат картофите. Към тигана, в който са чушките и лукът се добавят говеждото и доматите. Тиганът се загрява и се оставя на огъня за 2 минути. Накрая се добавят и пържените картофи за няколко секунди. Ястието се сервира горещо, може и гарнирано с ориз.

Десерт: Manб или марципан по перуански

Необходими продукти:

4 ч.ч. мляко
6 яйчени жълтъка
1 цяло яйце
1 1/2 ч.ч. кристална захар
щипка сол
1 ч.л. ванилия
пудра захар

Начин на приготвяне:

Жълтъците, яйцето, млякото, кристалната захар и щипката сол се разбиват с миксер. Сместа се изсипва в тенджера и се кипва. Сместа леко ще се пресече, но това е нормално. Трябва непрекъснато да се разбърква, докато водата се изпари и се получи смес с гъстотата на лепкаво тесто. Снема се от котлона и се изсипва в купа, като се добавя ванилията. Разбърква се с приставката за тесто докато лепкавостта не започне да изчезва. След като марципанът е готов, той може да се оформи по желание и да се сервира поръсен с пудра захар.




Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: koket
Категория: Други
Прочетен: 152459
Постинги: 80
Коментари: 0
Гласове: 34
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930