Здравословното хранене е мечта на всеки. Човешкият организъм е устроен така, че му трябва малко. И една обикновена салата е достатъчна за да се засити глада, тялото да получи необходими витамини и същевременно да се поддържа форма, Но и салатите понякога омръзват.... Решението? Салатите от време на време да се разнообразяват с различни дресинги.
Дресинг с авокадо
Необходими продукти:
1/2 ч.ч. кориандър
1 с.л. мед
2 с.л. сок от лайм
1 бр. добре узряло авокадо
1/4 с.л.черен пипер
сол на вкус
1 с.л. оцет
1/4 ч.ч. зехтин
1/4 ч.ч. сок от портокал
Всички съставки се изсипват в блендер. Трябва да се получи хомогенна смес.
Гръцки винегрет
Необходими продукти:
2 скилидки чесън
1 лимон
1 с.л. сушен риган
10 зърна черен пипер
сол на вкус
1/4 ч.ч. зехтин
2 с.л. винен оцет
Лимонът се измива хубаво, нарязва се на едри парчета и се почиства от семките. Всички съставки се смесват и се пасират. Ако не се пасира до гладка смес, по- едрите парчета лимон са освежаващо допълнение към салатата.
Ориенталски дресинг
Необходими продукти:
3/4 ч.ч. захар
1/2 ч.ч. оризов оцет
1 с.л. пресен джинджифил, предварително пасиран
сол на вкус
3 с.л. соев сос
черен пипер на вкус
1 с.л. сусамово олио
1 ч.ч. олио от лешници или обикновено олио
1 с.л. майонеза
Всички съставки се поставят в дълбока купа и се разбъркват с лъжица или бъркалка. Задължително дресингът се държи в хладилник.
Дресинг с пармезан
Необходими съставки:
1/2 ч.ч. лимонов сок
1/2 ч.ч. зехтин
1/2 ч.ч. фино настърган пармезан
1 с.л. мед
1/2 ч.л. сол
1/2 ч.л. черен пипер
Съставките се поставят в буркан и с разклащане се разбъркват. Настърганият пармезан постепенно поема останалите съставки и се получава кремообразен дресинг. Дресингът трябва да се съхранява задължително в хладилник.В затворен буркан в хладилник може да престои десетина дни.
Дресинг Никози
Необходими съставки:
1/4 ч.ч. ябълков оцет
1 с.л. дижонска горчица
2 с.л. мед
1 ј ч.ч. зехтин
1 стрък зелен лук, нарязан на ситно
3 скилидки чесън
2 бр. аншоа, нарязани на ситно
щипка сол
1/4 ч.ч. магданоз нарязан на ситно
2 с.л. естрагон на ситно
1 с.л. мащерка на ситно
Всички съставки се смесват в съд, който трябва да има капак. Капакът се затваря и дресингът се съхранява в хладилник. Дресингът може и да се мине през блендер или да се пасира, но тогава ароматите и вкусовете се смества много и се губи вкусът. Този дресинг е към салата Никозия, която допълва. Но не пречи да се използва към каквато и да е комбинация от зеленчуци.
Тези пет дресинга са екзотични и са миксове от съставки, с които по нашите ширини обикновено не се овкусяват салати. Сравнително тежки са, но с подходящите съставки винаги могат да се направят в лайт вариант. Насладете се прекрасните комбинации от екзотични дресинги и прекрасни, свежи, летни зеленчуци.