Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
06.09.2015 08:00 - Световна кухня: Франция
Автор: koket Категория: Други   
Прочетен: 1143 Коментари: 0 Гласове:
2

Последна промяна: 07.09.2015 11:23


Лятото е към края си и идва времето на дългите уютни вечери у дома. Какво по- хубаво от това, тези вечери да са прекарани с хубава компания и вкусна храна. От тази седмица Кокет Декор започва поредица „Световна кухня”, като началото слагаме с френската кухня. Всяка седмица на вниманието на нашите фенове ще представяме тристепенно меню с ястия характерни за дадената страна. Ще се спрем както на традиционни кухни като италианска, испанска, френска и т.н., така и на екзотични като турска, иранска, тайландска и др.

Френската кухня е една от най- предпочитаните за изтънчените гастрономи и не само. Тя се слави с изключително разнообразие от ястия, богати на вкус и съставки, наследили своята пищност и наситеност от средновековните пиршества на френската аристокрация.
Днес тази кухня е много по- достъпна от когато и да било, а ястията са сравнително опростени, така че да могат да се изпълняват и в домашни условия. Неизменно съпроводени от чаша добре изстудено хубаво вино, ястията могат да погалят небцето дори и на най- големия чревоугодник- традиционалист

Предястие: Френска лучена супа

Съставки:
4 големи глави лук
1 дафиново листо
Градински чай
Чесън на вкус
1л.говежди бульон
Зехтин
Бучка масло

Начин на приготвяне:
Лукът се нарязва и заедно с дафиновия лист се задушава в зехтин и бучка масло. Добавят се пресования чесън и градинския чай. Сместта се залива с 1л.говежди бульон и се готви докато лукът не се разтопи в бульона.

Основно: Телешко Бургиньон

Съставки:
1 кг. предварително задушено телешко нарязано на кубчета
1 глава лук, нарязана на ситно
2 моркова нарязани на кръгчета
200гр. консерва с гъби, заедно с течността от консервата
1 скилидка чесън нарязан на ситно
1/2кг. лук, задушен предварително
2 чаши червено вино
1 дафиново листо
3 с.л. магданоз нарязан на ситно
1/2ч.л. мащерка
1/4ч.ч. брашно
4 с.л. масло
1/2ч.л. черен пипер
1 ч.л.сол

Начин на приготвяне:
Брашното, солта и пипера се смесват в голяма купа. Задушеното предварително и нарязано на кубчета телешко се овалва в брашнената смес. Маслото се разтапя в голям тиган и в него се запържва оваляното в брашно месо. Готовото месо се изважда от тигана, като в него се оставя малко мазнина. За 5-6 минути в тази мазнина се сотират лукът, морковите и чесъна. Добавят се виното, дафиновия лист, магданоза, мащерката и течността от гъбената консерва. Оставя се сместа да се сгъсти. Месото се смесва с този сос, всичко се изсипва в тава и се пече 2 часа и половина при 175°C под фолио. След изтичане на времето се добавят предварително задушения лук и гъбите от консервата. Ястието се пече още 30 мин.

Десерт: Френски маслени кексчета (маделинки)

Съставки:
2/3 ч.ч. брашно
2 яйца
3/4ч.л. ванилия
Щипка сол
1/3ч.ч. бяла захар
1/2ч.ч.масло
Настъргана лимонена кора (по желание)

Начин на приготвяне:
Маслото се разтапя в тиган, без да се запържва и се охлажда на стайна температура. Яйцата се разбиват с ванилията и солта до побеляване. При непрекъснато разбъркване се добавя захарта, до сгъстяване на сместа. Към тази яйчена смес внимателно и при деликатно разбъркване на три пъти се добавя брашното, а след него разтопеното масло и лимонената кора. Сместа се изсипва в подходяща форма и се пече 15-17 минути при 190°C

image



Гласувай:
2



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: koket
Категория: Други
Прочетен: 152511
Постинги: 80
Коментари: 0
Гласове: 34
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930