Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
01.09.2015 08:00 - Рапанени саксии
Автор: koket Категория: Други   
Прочетен: 1866 Коментари: 0 Гласове:
4



image

Преди години се беше наложила една мода- на пепелниците от рапани. Почти нямаше дом, в който да не е наличен такъв и най- често бе подарен на домакините или купен от самите тях по време на морска ваканция. Днес пепелниците от рапани са отживелица и мил спомен, но самите рапани са все още актуални при декорациите на дома. Придават настроение, красиви са и позволяват да бъдат запълнени с всевъзможни щури неща.

Сред най- очарователните проекти с рапани и превъплъщения на тези черупки са нестандартните саксии от рапани. Кухината на рапаните позволява те да се запълнят с достатъчно количество пръст, която да позволи израстването и отглеждането на красиво и здраво растение.

Рапани, обърнати във вертикална позиция, с пробита малка дупка в горния край, през която да се прокара корда, се превръщат в чудесни висящи саксии за декорация на терасата, верандата или двора. Висящи растения с малка коренова система, като така наречените “телефончета” са подходящи за засаждане в тази своеобразна саксия. Висящите растения имат една особеност, че винаги се опитват да достигнат някаква повърхност. Така че колкото по- нависоко се постави рапанът- саксия, толкова по- бързо ще порастне висящото растение.

В хоризонтално положение рапаните са подходящи за малки растения, които се развиват на широчина, а не на височина. Подходящи са и за растения с малки цветове или така наречените “каменни цветя”- цветя, които растат върху камънаци и скали и имат нужда от минимално, дори почти никакво количество пръст. Идея е и в рапан да се посади райграс. Така използваните черупки са чудесни дори за билкова градина или за малка портативна градина, която да декорира рафтовете на библиотеката у дома, первазите или някой неизползваем ъгъл на кухненския плот.

Три или четири рапана, залепени един за друг откъм връхчетата, предоставят една по- голяма площ за засаждане и развихряне на въображението. В този си вид саксията е подходяща за растения, които пускат множество коренчета около листата и се захващат по този начин. Или иначе казано- пълзящи растения.На отворите на всеки от рапаните може да се оставят по няколко листенца, които да се вкоренят и така да се образува една малка, китна паяжина от цветя.

За да могат рапаните да се използват за саксии, достатъчно е да бъдат предварително накиснати в разтвор от вода и белина, изплакнати и прилежно измити със сапунена вода и след изсъхването им- намазани с бебешко олио за блясък. А за красиви и добре развити растения, рапаните трябва да се напълнят с готова почвена смес, обогатена с подходящите за целта минерали и съставки.

Рапаните саксии са подходящи за: мини билкова градина, скални цветя, висящи цветя, елегантен начин за развиване на дребен разсад за градината, райграс, засаждане с цел покълване на семена от лимон, портокал, мандарина и киви. Независимо от съдържането, тези симпанични саксии са идеалният елегантен начин за отглеждане на растения, внасяне на свежест у дома и създаване на цветни петна за разнообразяване и освежаване на декора.



Тагове:   море,   морски,   цветя,   саксии,   рапани,


Гласувай:
4



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: koket
Категория: Други
Прочетен: 152270
Постинги: 80
Коментари: 0
Гласове: 34
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930