Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
30.08.2015 08:00 - Цветята- как да удължим живота им
Автор: koket Категория: Други   
Прочетен: 614 Коментари: 0 Гласове:
2



 

image

 

Пролетта и лятото са сезоните на цветята- уханни, разнообразни, създаващи уют във всяко помещение, радващи окото. Често обаче прекрасните букети, независимо дали купени от някой цветарски магазин или набрани от двора или полето, не издържат повече от няколко дни. А, нека издадем една тайна, удължаването на живота на цветята не е никак трудно- достатъчни са някои елементарни грижи.

Когато сами откъсваме цветовете
За да са по- издръжливи цветовете, цветята трябва да се късат в хладната част на деня- рано сутрин или късно вечер, като стеблата трябва да са отрязани под ъгъл от 45° и задължително с остра ножица, за да не се допусне нараняване. Преди да се потопят във вода, стеблата на цветята трябва да се почистят добре от листа, до нивото на водата във вазата. Ако цветовете още с откъсването им изглеждат залинели, е достатъчно леко да бъдат напръскани с лак за коса, който придава здрав, свеж и лъскав вид.

Закупените от цветарски магазин цветя
Тъй като за закупените от цветарски магазин цветя не можем да знаем кога и как са набрани, нито кога и как са оформени в букет, за тях се изискват и някои допълителни грижи. Ябълков оцет със захар в съотношение 2с.л : 2с.л., няколко капки етилов алкохол, стрита на прах една таблетка аспирин или ј ч.л. белина на литър вода, спомагат за поддържане на свежестта дори и на най- капризните цветове.

Съдът
Съдът, в който се държат цветята е от изключителна важност. Той трябва да е голям, за да имат растенията в него достатъчно пространство да дишат. Водата в него трябва да е хладка и задължително трябва да се сменя ако не всеки ден, то поне през ден. Със сменянето на водата, трябва да се подкастрят и самите стебла. Добре е и цветята да се държат далеч от плодове, тъй като те отделят във въздуха вещества, под въздействието на които цветята увяхват по- бързо.

С пожелание не само да запазите свежестта на цветята у дома за по- дълго, но и да има човек, който винаги и без повод да заменя изсъхналите цветове със свежи....




Гласувай:
2



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: koket
Категория: Други
Прочетен: 152515
Постинги: 80
Коментари: 0
Гласове: 34
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930