Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
28.08.2015 08:00 - Студени летни супи
Автор: koket Категория: Други   
Прочетен: 797 Коментари: 0 Гласове:
2

Последна промяна: 28.08.2015 13:52


 

imageСкочат ли температурите над 25 градуса (да не говорим над 35), домакините бягат от готвенето и горещите кухненски помещения като дявол от тамян, а техните половинки търсят с какво да се разхладят. За да са и домакините доволни, че не трябва да готвят тежки ястия в жегата и мъжете у дома щастливи, че могат и да се разхладят и да подкрепят аперитива с нещо по- така, ви предлагаме няколко идеи за студени летни супи. Мързелива доматена супа http://www.delicioussite.com/wp-content/uploads/2010/06/gaspacho-255x300.jpg Необходими продутки: • Доматен сок (или пасирани сочни домати) • Лук или праз • Сирене • Сол • Олио  Начин на приготвяне: Смесете доматения сок с нарязания на ситно лук и натрошеното сирене. Овкусете с олио и сол и оставете в хладилник за 30мин.  Гаспачо http://livetoeatcookingtherapy.files.wordpress.com/2010/10/gazpacho-1.jpg Гаспачото е известна испанска лятна супа. И тя като нашенския таратор е предпочитана за определени високоградусови напитки като водката например. Поднесена в кана, с много магданоз и много лед, тази супа е идеален вариант за спасения от досадния махмурлук. Необходими продукти: • 2 големи сочни домата • 1 краставица, обелена и нарязана на четвъртини  • 1/2 глава лук обелена  • 4 зелени пиперки нарязани на жулиени  • 1/2л. доматен сок • 2с.л. мл зехтин • 2с.л. оцет • Сол на вкус • Щипка черен пипер  • 2 скилидки чесън обелен и нарязан на ситно  • Крутони  Начин на приготвяне: Пасирайте в дълбока купа доматите, краставицата, половинката лук, чушките. Към тях добавете доматения сок, зехтина, оцета, солта и черния пипер. Разбъркайте добре, охладете и сервирайте с крутони.
Супа от авокадо http://www.countryliving.com/cm/countryliving/images/DD/CLX0607COOK044DG-de.jpg Необходими продукти: • 1/2 краставица нарязана на ситно • Средно на големина авокадо обелено и с махната костилка • Зелен лук • 2 с.л. кисело мляко • 2 с.л. нарязана на ситно мента • 4 с.л. сок от лимон • Сол на вкус • Черен пипер на вкус • 1 нарязана на ситно репичка • 1/4 с.л. канела Начин на приготвяне: Пасирайте краставицата, авокадото и зеления лук. Добавете към зеленчуковото пюре ментата, лимоновия сок и 1 ч.ч. студена вода и пуснете пасатора няколко пъти на бързи обороти за да се смеси всичко добре. Овкусете с подправките и разбъркайте. Оставете с хладилник за поне час. Сервирайте с репички.
Екзотична морковена супа http://sonomalanding.files.wordpress.com/2012/03/carrot-soup1.jpg Необходими продукти: • 2с.л. зехтин • 1 ч.ч. нарязан на ситно лук • 4 ч.ч. настърган морков • 1/2 ч.ч. настъргана краставица • 3 скилидки нарязан на ситно чесън • 1 с.л. захар • 3/4 с.л. сол • 1/2 с.л. къри • 1/8 с.л. лют червен пипер • 1 с.л. лимонов сок • 1 с.л. оцет • 1/2 ч.ч. намачкан шам фъстък • 2 с.л. джинджифил настърган • 2 с.л. мента накълцана на ситно Начин на приготвяне: Загрейте зехтина, запържете лука, морковите и чесъна за 5мин. Добавете захарта, солта, кърито и лютия червен пипер и оставете за още няколко минути на огъня. Изсипете в съда 5 ч.ч. вода и оставете да къкри. След като морковите омекнат достатъчно, махнете супата от огъня, изстудете и пасирайте. Добавете лимоновия сок и оцета. Оставете в хладилника за час, след което сервирайте със сос от пасирани краставица, шам фъстък, джинджифил, мента и сол.
В случай, че никоя от тези студени супи не ви е по вкуса, винаги може в купа да нарежете на ситни кубчета краставица, да добавите сол, олио, копър, настърган чесън и кисело мляко и да разбиете всичко това с няколко чаши вода. И ….. да се насладите на неповторимия вкус на незаменимия традиционен български таратор!



Гласувай:
2



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: koket
Категория: Други
Прочетен: 152512
Постинги: 80
Коментари: 0
Гласове: 34
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930