Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
31.01.2012 17:59 - ВНИМАНИЕ-ЕРЕС! РЕЛИГИОЗЕН ПОЗИТИВИЗЪМ!
Автор: otrudeni Категория: Други   
Прочетен: 3833 Коментари: 1 Гласове:
4

Последна промяна: 01.02.2012 09:29

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 
Религиозният позитивизъм

от Самуил Папазов

 Позитивното мислене и говорене са в основата на религиозния позитивизъм. Неговият произход обаче, ние може да открием още от древността в източната философия. Също така то е залегнало и в съвременното ню ейдж движение, което има идеята да обедини всички религиозни  групи по света.
Единствената разлика е, че някои го обличат в  “християнски” религиозни термини, за да звучи по правдоподобно за вярващите в Христос.

 Религиозния позитивизъм е свързан и с възникването на едно ново движение в САЩ, някъде през средата на двадесети век. 
То се нарича движение на вяра и произлиза от петдесятно-харизматичните среди на евангелската църква, като обаче има сериозни разминавания с нея и християнството изобщо.

 Сред най-известните му представители  са Кенет Хегин /един от основоположниците/, Т.Л. Озборн, Бени Хин, Кенет и Глория Копланд,  Джойс Майер, Йон Ги Чо, Джон Остийн и много други.

 Вярванията, които пропагандират тези хора са много смущаващи и дори еретични. Те се представят за християнски проповедници, а проповядват едно друго “евангелие” на милиони по цял свят.
За целта те използват дори и християнски телевизионни и радио канали, като средство  за прокламиране на учението им и за събиране на пари.
Техните основни вярвания може да бъдат представени така:
 
1. Бог не е суверенен и всемогъщ, ние трябва да го “освободим” за да работи.
Сатана е взел властта, дадена на Адам над земята преди  грехопадението и Бог не може да направи нищо без човека. Тук може да видим силно влияние на хуманизма, където егото на човека е поставено в центъра.

 2. Бог  може да бъде контролиран от нас, чрез нашите думи и изявления.
Тези изявления се наричат позитивни изповеди, които изговорени от нас  се сбъдват . Единствено, трябва да вярваме в това безумно, защото умът е враг.
С други думи вярата и разума се противопоставят и човек не може да вярва безрезервно, ако не изключи умът си.

3. Вярата е сила. Произнасянето на думите задвижва духовните закони.
Чрез вярата можем да имаме всичко - пари, успех, здраве и т.н.
Четирите известни стъпки на Кент Хегин са:  Кажи го. Направи го. Приеми го. Разкажи на останалите за него.

4. Човешкото сърце е съвършено след новорождението и не може да сбърка. По този начин всичко каквото желае, може да му бъде дадено в името на Исус.

5.  Вярващият е господар над всяко нещо в  живота си.
Положителната изповед донася Божественото чудо. Бог е длъжен да изцелява винаги въз основа на изповяданата вяра. Ако човек е болен значи е грешник, човек не може да е болен според тях. Святия Дух не би обитавал в едно болно или недъгаво тяло.

6.  Парите заемат центарално място при учителите на просперитета. Материалното преуспяване е важно, а не духовното. Те казват, че не трябва да си беден, ти си син на Царя. Който е беден значи е грешник и трябва да търси начин да забогатее. Бог иска човек да е богат и да се чувства добре. Който живее в бедност не е в Божията воля.

Бени Хин: "Омръзна ми да чета и слушам  за златните улици. На небето не ми трябва злато, тук ми трябва. Искам го сега"

Глория Копланд казва: "Дай 10$ и ще получиш 1000$, дай къща и ще получиш хиляди къщи, дай самолет и ще получиш хиляди пъти цената на самолета".

7. Нещата се изместват от Христос към човека.
Човекът, неговите желания и комфорта му отиват на преден план и завеждат хората в нещо опасно.
Тези проповедници на религиозния позитивизъм живеят в разкош, както    днешните кино звезди в Холивуд.
Облеклото им е много повече от „скъпи дрехи“. Купуват си дрехите от най-скъпите места и посещават скъпи хотели, ресторанти. Те смятат, че заслужават най-доброто в този свят. Понякога това означава да имаш частен самолет и милиони в банковата сметка. С няколко думи да живееш в лукс, да имаш скъпи произведения на изкуството и стилът ти на живот да се доближава до този на кинозвездите.

Апостол Павел пише в  едно от своите послания:

“А които ламтят за обогатяване, падат в изкушение, в примка и в много глупави и вредни страсти, които потопяват човеците в разорение и погибел.
 Защото сребролюбието е корен на всякакви злини, към което като се стремяха някои, те се отстраниха от вярата и пронизаха себе си с много скърби.
  Но ти, Божий човече, бягай от тези неща и следвай правдата, благочестието, вярата, любовта, търпението, кротостта.
  Подвизавай се в доброто войнстване на вярата; хвани се за вечния живот, за който си бил призван, като си направил добрата изповед пред мнозина свидетели.” /1 Тим. 6:9-11/

Религиозният позитивизъм не е вяра в християнският смисъл. То е вяра в егото на индивида или както Хеген го нарича “вяра във вярата”/т.е. собствената такава/, която е в съзвучие с его-психологията на постмодерното време в което живеем.

 А християнската вяра за която четем в Библията е вяра в Бога и онова което Той казва:
 “ А Исус им отговори: Имайте вяра в Бога!”/ Марк 11:22/.

Разликата изглежда тънка, но в действителност тя  е съществена.

 




Гласувай:
4



1. debeloto - брутален материал, дано хората, ...
20.08.2018 12:46
брутален материал, дано хората, които ходят при тия измамници, го прочетат, защото на много места вече е залято с този просперитет. поздрави.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: otrudeni
Категория: Други
Прочетен: 318889
Постинги: 80
Коментари: 78
Гласове: 116
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031